IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Избрано
11:59 | 15 ноември 2017
Обновен: 07:09 | 26 март 2024

Как да реагираме при наводнение?

Обучителна кампания по проблемите, свързани с наводненията провежда Басейнова дирекция - Варна с компетентните органи в града

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Обучителна кампания по проблемите, свързани с наводненията започна Басейнова дирекция „Черноморски район“.  Първата среща с компетентните органи се провежда в хотел „Голдън тюлип“ в морската столица. Участват всички общини, регионални дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“. На тази среща се изясняват всички дейности и отговорности за информиране и спасяване на населението от наводнения – каза Жасмина Керанова – началник отдел Планове в Басейнова дирекция "Черноморски район". Срещата е в изпълнение на Плана за управление на риска от наводнения през 2017 г. Сред основните теми е популяризирането и  използването на застрахователни имуществени продукти в застрашените от наводнения райони. Дейността предвижда провеждане на специално организирани събития за получаване на знания, информация и развитие на умения в случай на наводнение – обучително-информационни кампании във всички общини в обхвата на Басейнова дирекция, като с приоритет са попадащите в райони със значителен и потенциален риск от наводнения. Гражданите могат да получат информация от сайта на  Басейнова дирекция, от кметовете на общини и от Пожарната, от страницата на БЧК, и от прогнозите на НИМХ – каза още Жасмина Керанова.

 

Какво да направят хората, за да се предпазят от наводнение? Да се информират дали попадат в заливаема зона, евентуално да застраховат дома и имуществото си. Цената на една застрахователна полица е много по-малка, отколкото стойността на последиците от унищожения имот. Те трябва да знаят към кого да се обърнат в случай на бедствие, при кого да отидат, както и да имат подготвени комплекти за бързо реагиране.

 

Комплекти за бързо реагиране при наводнение

Примерното им съдържание е суха храна, вода, мобилен телефон, зарядно, неща от първа необходимост, лекарства за хора, които са в рискови групи и за деца.

 

Заливаема зона във Варна е всичко в близост до морето и Варненско-Белославското езеро, гаровата площадка, пристанищна, жилищни и промишлени зони до водата.

 

За област Добрич зоните са 3 – Шабла, Балчик и Дуранкулак.

 

За Бургас рисковите зони са Обзор, Бургас, Приморско.

 

Освен днешната, са планирани още три срещи със заинтересованите страни в областите Бургас, Сливен и Ямбол на 21 ноември, в областите Шумен и Търговище на 23 ноември и  в областите Варна и Добрич на 27 ноември. 

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още: Проф. Колев: Система за ранно оповестяване би предпазила от щети при наводнения

Коментари

Новини Варна