IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 28°
Общество
15:24 | 7 декември 2017
Обновен: 18:21 | 15 април 2024

Министерството на икономика: БВП във Варна е по-висок от средния за страната

По брутни заплати областта е на пето място

По материала работи: Слав Велев
Има всички предпоставки Варна да се развива като една от предпочитаните инвестиционни дестинации, каза зам.министър Александър Манолев(вляво).

Брутният вътрешен продукт(БВП)  на глава от населението във Варненска област е по-висок от средния за страната. Неговият размер е 12 517 лв. По брутни работни заплати сте на пето място. Техният размер е над 10 000 лв. Това съобщи на брифинг във Варна зам.-министърът на икономиката Александър Манолев.

 

Поводът бе работна среща с представители на бизнес средите на тема: „Предстоящи процедури по ОП „Иновации и конкурентноспособност“ и актуални проблеми пред бизнеса в региона.“

 

Варна е сред основните туристически центрове, тя е сред областите с най-висока икономическа активност, с най-ниска безработица. Тук инфраструктурата е добре развита, висшистите са 30%,  а чуждестранните инвестиции са на високо ниво.

 

Това означава, че има всички предпоставки Варна да се развива като една от предпочитаните инвестиционни дестинации, каза още зам.-министърът. Затова с областния управител Стоян Пасев и кмета Иван Портних предприехме създаването на Индустриално-технологичен парк – Варна. Целта е една – привличане на повече инвестиции.
 

 

„За последните 10 години на територията на област Варна има 15 сертифицирани проекта по Закона за насърчаване на инвестициите на обща стойност от около 800 млн. лв.

 

Създадените нови работни места са 1 200. За новия програмен период на „Иновации и конкурентноспособност“  са сключени 77 договора за безвъзмездно финансиране на стойност 37 млн. лв.  През миналия 150 местни компании са получили финансиране на стойност 100 млн. лв., посочи Манолев.

 

Той каза, че на срещата с бизнеса са дискутирани въпроси, свързани с оперативната програма, с намаляване на административната тежест, с кадрите и други. „Иновации и конкурентноспособност“ е сред най-добре действащите в страната и от нея финансиране ще получат още 3 000 фирми в страната.

 

До момента от общия бюджет в размер на 2,5 млрд.лв. са усвоени 1,5 млрд. лв., което означава, че 500 000 лв. на ден са влизали в български предприятия, обобщи зам.-министърът.

 

СТАВРИ ТАРГОВ

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна