IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
14:59 | 8 декември 2017
Обновен: 08:46 | 15 април 2024

С Варненската Коледа даряват микробус за хора с увреждания

Доброволци изработват картички, за да съберат средства за благотворителната кампания

По материала работи: Борис Проданов
Снимка Пламен Гутинов

Благотворителната кампания „Варненската Коледа“ става факт чрез дирекция „Социални дейности“ към община Варна, Младежка доброволческа група „Делфините – People to People International“ и международните доброволци на Фондация „Деца на балканите“.

 

Амбициите са даряване на 20 000 лв. за закупуване на 16- или 18-местен автобус за Дневния център за деца и младежи с увреждания „Св. Йоан Златоуст“ във Варна, както и дарение за ДЦ „Слънчевата къща“.

 

Това ще стане с продажбата на ръчно изработени от доброволците коледни и новогодишни картички. Те са на стойност 4 лв. и могат да бъдат намерени във търговски вериги в морската столица. Така миналата година са събрани 28 000 лв., а за материали са вложени 340 лв.

 

Децата сами правят картичките, използвайки подръчни средства. Те се събират всяка седмица, за да успеят в начинанието. Така е от октомври, когато е замислена кампанията. Картички вече се продават във Великобритания, Германия, Полша. Географията на доброволчеството се увеличава с всяка изминала година.

 

Амбициите са тази година да бъде направено дарение, което да донесе полза и радост на нуждаещи се. „Делфините“ и друг път са участвали в благотворителни кампании, но се е случвало техният подарък да не бъде използван достатъчно дълго и по предназначение.

 

Особеното на младите доброволци е, че отделят за благотворителност 100% от събраните суми.

 

Мария е вицепрезидент на „Делфините“, а Митко – вицепрезидент. Те не скриха пред журналисти, че всички деца се стараят максимално. И се гордеят с тях.

 

От Фондация „Деца на балканите“ Габи и София, която е от Фракфурт, през седмицата посещават дневния център и много от картичките са изработени от децата с увреждания.

 

Никой не се съмнява, че средствата ще бъдат събрани. Притесняват се само дали ще стигнат картичките.

 

Борис Проданов

Коментари

Новини Варна