IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
13:40 | 8 февруари 2018
Обновен: 16:53 | 18 март 2024

М. Колева: Варненци се научиха да декларират доходите си

Какво постигна приходната агенция в морската столица и какво предстои през 2018

По материала работи: Слав Велев
снимка: Пламен Гутинов

Варненци са се дисциплинирали по отношение на деклариране на доходите си, каза на среща с журналисти Милена Колева – директор на териториалната дирекция на НАП в морската столица. По нейни думи, благодарение на по-големите вземания, фискалната дисциплина, екипността и добрата координираност с другите институции в града, приходите за държавната хазна от Варна за миналата, 2017 година са се увеличили със 110,6%. Само за януари, 2018 година се отбелязва ръст с 35 млн. лева. Екипът на приходната агенция се надява скоро да излезе от клишето „бирник“.

 

Много от длъжниците към държавата започват да плащат доброволно, след като получат уведомителни писма от данъчните. Според Колева от края на миналата година действа нова система, която изпраща по електронен път автоматизирани съобщения на длъжниците.

 

Въвеждането на постерминали до голяма степен е съкратило времето за обработка на декларациите и документите на гражданите. 16 са апаратите, поставени в момента в сградата на НАП Варна. До момента от тях са се възползвали 53-ма души. Времето за обработка на данните, получени през постерминал е около 4 минути. До един час е в случаите на предварително заведено дело. Като много успешна окачестви екипът на приходното ведомство лятната кампания. През декември, 2017 година пък на бизнеса са върнати 30 млн. лева от ДДС.

 

40% от данъчните декларации през изминалата година са подадени на хартия, 60% - по електронен път – каза Тодор Манев – директор на дирекция „Обслужване“ в НАП Варна. Само до 31 януари 2018 година са подадени 2769 декларации като първата е подадена на 1 януари и е за наем на жилище, а втората – на следващия ден – 2 януари. Най-голямата сума от деклариран доход през 2017 година е за 1 500 000 лв. и е на чуждестранно лице.

 

56 000 варненци са поискали и получили своя Персонален идентификационен код (ПИК). Манев припомни, че във връзка с увеличението на минималната работна заплата, малко е скочила и сумата на здравното осигуряване, което всяко безработно лице е длъжно само да си плаща – 20,40 лв. При три месеца неплащане на здравни осигуровки, въпросното лице губи здравноосигурителни права и може да ги възстанови едва след като заплати на Касата всички неплатени месечни здравни осигуровки за 5 години назад.

 

500 богати варненци с неясни доходи са проверили данъчните през 2017 г.,  каза Ваня Димитрова, началник на дирекция "Контрол" в Националната агенция за приходите във Варна. 250 случая на неустановени и недекларирани приходи за   над 3 000 лв. са дали на Прокуратурата от НАП. За всеки от тях е имало данни за престъпление. В повечето случаи се касае за сигнали, получени от граждани. През тази година приоритет в дейността на дирекция "Контрол" ще бъде електронната търговия и декларирането на приходите от нея, каза още Димитрова. Сред акцентите в работата на данъчните ще бъда и секторите за търговия с горива и лекарства. Ще бъде засилен контролът и по спазване на осигурителното законодателство, тъй като отново са зачестили случаите на назначаване на служители на 4 или 2-часов работен ден, които работят повече, както и на некоректно декларирано месечно заплащане спрямо реалното.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още: Вижте обхвата на сините зони във Варна

Коментари

Новини Варна