IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
12:20 | 8 февруари 2018
Обновен: 03:44 | 14 март 2024

Вижте обхвата на сините зони във Варна

Инж. Младен Иванов ги разкри в ефира на тв „Черно море“, обмисля се и зелена зона

По материала работи: Борис Проданов
Вижте обхвата на сините зони във Варна

Инж. Младен Иванов, управител на ОП “Общински паркинги и Синя Зона” гостува в сутрешния блок на тв „Черно море“.

 

„Доколкото съм запознат преди да се създаде предприятието, което управлявам, е имало сериозна сага с въвеждането на Синя зона с намесени частни компании. Но това е, което знам. След това, за да се направи всичко както трябва, Европейската банка за възстановяване и развитие ни оказа съдействие в размер на 150 000 евро, изхарчени за създаване на паркинг-стратегията от Варна. Направи го световна консултантска компания, избрана от банката. Като част от тяхното задание беше тръжната документация за централизираната система за управление на паркирането, ние стартирахме с поръчката, но поради обжалване се забавихме с 1 г. и вместо миналата, тази година през май ще стартира синята зона във Варна“, каза инж. Младен Иванов.

 

Синята зона ще е в 2 части – „Център“ и „Широк Център“.

 

„Стартираме зона „Център“, където проблемите с паркирането са най-големи. Обхватът й ще бъде от бул. „Хр. Ботев“, „Мария Луиза“, „Цар Освободител“, „Приморски“ и ул. „Девня“. В рамките на от 6 до 9 месеца ще организираме и втората – по „Кракра“, „Беласица“, „Владислав“, „Дрин“, „Битоля“, „Пирин“, „Чаталджа“, „Ген. Колев“, „Царевец“, „Кап. Рончевски“ и бул. „Княз Борис“ до „Цар Освободител“, каза той.

 

Кратковременното паркиране в синята зона до 3 ч. е левче на час. Възможно плащане е с SMS, мобилно приложение (на половин час) и в търговски обект. Предвидена месечна такса за паркиране на фирми и служебен абонамент. За жители на зоната първият автомобил е 5 лв. на месец или 55 лв. годишно, а вторият – 10 лв. месечно или 110 лв. Вариантът с паркинг-машини отпаднал поради високата им цена.

 

„Контролът при нас е по номер на автомобил. Ако при колегите в други градове може да се спре с SMS и после с талон – при нас това няма да го има“, обясни инж. Иванов.

 

В първия месец от стартирането на синята зона ще се спира гратис, за да свикнат варненци.

 

Безплатно винаги ще бъде за хората с увреждания. За тях ще има отделени най-подходящи места. Двуколесните превозни средства също ще спират гратис. Както и електромобилите. За тях ще бъдат изградени 22 станции (за 44 коли), където ще се зареждат и безплатно.

 

След заработването на двете зони се очакват над 6 млн. лв. приходи.

 

Платените паркинги на пл. „Мусала“ и на жп гара ще си останат такива поне за година. Те работят денонощно, докато синята зона – в работни дни от 9 до 19 ч.

 

В следващ момент може да се мисли и за зелена зона – разделяне както ценово, така и откъм работно време. За целта обаче първо трябва да заработи синята зона.

 

Борис Проданов

Иван Барбов

 

Още по темата: ОбС – Варна, прие цените за „синята зона“

Коментари

Новини Варна