IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
14:30 | 15 март 2018
Обновен: 11:41 | 17 април 2024

Здравните инспектори от Варна: От 10 години заплатите ни не са вдигани

Служителите на РЗИ протестираха срещу ниското заплащане и лошата нормативна уредба

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Недоволство от ниските си заплати изразиха служителите в Регионалната здравна инспекция във Варна в обедната си почивка днес пред сградата на институцията.  Над 10 години здравните инспектори не са имали актуализация на заплатите – сподели д-р Веселина Божилова, синдикален лидер в инспекцията. „Повече от половината служители на РЗИ Варна са на минимална работна заплата, която е 510 лв. От МЗ твърдят, че това не е вярно. Ако тези хора вземат с няколко лева над минималното възнаграждение обаче – 513, 516 лв., то тогава да, не е вярно. Но с увеличението на МРЗ се сви много ножицата между отделните категории служители. Хора с висока квалификация с по 30 години стаж изведнъж се оказаха с 5-10 лв. над минималното заплащане, което е унизително“ – каза още д-р Божилова.

 

Ние не получаваме клас прослужено време, защото сме държавни служители. В РЗИ Варна работят над 100 души. На моменти жестоко се сблъскваме със законодателството. Приемат се нови закони и наредби, които си пречат една на друга. Или на книга звучат добре, но няма как да се прилагат. Ще цитирам прословутата забрана за тютюнопушене в заведения за хранене. Навсякъде се пуши, а инспекторите нямат право по закон да изискат лични документи, за да санкционират. Често влизаме в конфликт с гражданите. Предвиждат се изменения в закона, но в момента той така е направен, че се спира работата ни – обясни още д-р Божилова.  По нейни думи здравните инспектори са около 2000 човека в страната – последна грижа в Министерството на здравеопазването. „Освен това сме контролен орган, а никой не обича контролиращите“ – допълни синдикалистът.

 

Уморихме се да протестираме и да пишем и да няма резултати накрая - отбеляза Гергана Христова – председател на секция „Подкрепа“. Вече е пристигнал бюджетът, но не е ясно как ще се разпредели. Имаме нормативно необосновани наредби, които не са приложими. Кръгли маси, обсъждания, сингали за нормативни пречки са подавани – няма чуваемост. Не само заплатите ни са проблем. Имаме амортизирана база, стара неприложима нормативна уредба, срещу което изразяваме несъгласие и се надяваме този път да бъдем чути“ – каза още Христова.

 

Всяка година от 1997 г. насам на 15 март се отбелязва като Ден на здравния инспектор. На този ден през 1967 г. с Постановление на Министерски съвет е разкрита специалността „санитарен инспектор”. Завършилите специалисти получават диплома за висше образование с образователно-квалификационна степен "професионален бакалавър по специалност инспектор по обществено здраве".

 

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов 

Четете още: 26 нелоялни практики са регистрирани през 2017 г. във Варна

Коментари

Новини Варна