IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
16:24 | 22 май 2018
Обновен: 23:07 | 25 април 2024

Варненската обсерваторията стана на половин век

Карл Цайс – с оферта за закупуване на планетариум в морската столица

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

На половин век стана  Народната астрономическа обсерватория с планетариум във Варна. Кулминацията на честванията, които вървят цяла седмица бе именно днес. Първият в България астрономически комплекс се състои от обсерватория, планетариум и кула с махало на Фуко. То е с дължина на нишката 17.6 метра и отклонение в основата около 2 метра.

 

„Над 300 деца при само четирима учители се обучават в нашия планетариум – каза директорът Свежина Димитрова. Имаме над 10 000 посещения от ученици от училища от Варна и областта годишно. От тази година има и групи от предучилищна възраст“. От световноизвестното немско предприятие в областта на фината механика и оптичната техника Карл Цайс са отправили оферта за закупуване на планетариум с проектори на приемлива цена. Необходими са 1,2 млн. лева. Търсят се средства и възможности това да стане реалност. „За тези години варненската обсерватория е доказала мястото си в света на астрономията и образованието – каза още Свежина Димитрова по време на юбилейното честване в зала „Пленарна“ на Общината. Нашите ученици са завоювали стотици награди в областта на физиката и астрономията, астрофизиката, на конкурсите, организирани от НАСА, международни проекти и програми. Принос имат всички колеги преди мен и в момента“ – допълни директорът.

 

По нейни думи, варненската обсерватория е най-голямата от 7-те в страната, след Роженската. „Имаме четирима учители и астроном, педагогически персонал, който се включва в изработването на лекциите и за ученици, и за граждани. Подготвяме предварителния кръг на Международната олимпиада по обсерватория.  4-ма  ученици са класирани.

 

Тече седмица на астрономията в чест на 50 години Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник” във Варна. Почитателите на астрономията наблюдаваха Слънцето с телескоп, посетиха изложбата в Планетариума и лекция, посветена на светлинните явления в атмосферата.

 

Гости на тържеството днес бяха директора на Института по астрономия към БАН Евгени Семков, както и представители на всички планетариуми в страната. Присъства и синът на архитекта на сградата Камен Донев. Зданието е паметник на културата и в момента тече реставрация.

 

 

В утрешния ден, 23 май предстои кръгла маса на тема “Бъдещето на астрономическото образование в България“ – НАОП „Николай Коперник“. Тя ще излезе с предложение към Министерството на образованието с идеи как да се подобри обучението по астрономия в училище и извън него.

=

На 22 май 1968 година тържествено е открит първия в България астрономически комплекс състоящ се от обсерватория, планетариум и кула с махало на Фуко. По решение на Министерския съвет той е наречен на името на великия полски учен Николай Коперник. В началото обсерваторията е оборудвана с няколко малки телескопа. Специални проектори демонстрират движението на планетите около Слънцето от гледна точка разположена на 5 милиарда километра по полярната ос на еклиптиката. Използват се още диапроектори за онагледяване на лекциите. В Кулата на Фуко е монтирано махало на Фуко с дължина на нишката 17.6 метра и отклонение в основата около 2 метра. Обсерваторията разполага със сграда, кула с 5.2 метров купол и 50/890 см телескоп. В двора е разположена наблюдателна площадка за метеори и се монтират телескопи и камери за фотографиране на небесни тела и явления.

 

Специалистите в астрономическата обсерватория и планетариума работят в различни направления най-главните от които са наблюдения и изследване на небесни обекти и явления, учебна и методическа работа по астрономия, физика, география, природознание и др. с учители и ученици от системата на основното и средното образование, подготовка и обучение на астрономи любители, организиране на Национална младежка астрономическа конференция и популяризиране на астрономията и сродните науки сред гражданите. Специалистите от обсерваторията във Варна имат редица постижения през годините, работили са по различни теми и са публикували резултати в български и чужди списания. Изключителни постижения специалистите имат и при подготовката на наблюдатели на метеори, комети, астероиди и променливи звезди. От 1973 година обсерваторията организира ежегодно Национална младежка астрономическа конференция, в която участват ученици и студенти.През 2002 г. сградата на Народната астрономическа обсерватория с планетариум във Варна е основно реставрирана и реконструирана, като е открита тържествено на 15 август 2002 г. от тогавашния министър-председател и бивш монарх, цар Симеон ІІ.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Идва празник с изненади и развлечения за децата в събота

Коментари

Новини Варна