IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
10:23 | 17 юни 2018
Обновен: 20:22 | 25 април 2024

Над 5400 души извън ЕС ще работят на Черноморието това лято

Туризмът наема кадри от Украйна, Молдова и Беларус с визи за сезонни работници

По материала работи: Юлиян Атанасов
Над 5400 души извън ЕС ще работят на Черноморието това лято

Повече от 5000 души от страни извън Европейския съюз ще бъдат наети на работа по черноморските курорти през това лято, съобщи министър Николина Ангелкова в Албена. "За миналата година наетите сезонни работници от трети страни са около 3400 души - основно от Украйна, Молдова, Беларус, както и единични бройки от Филипините и Тайланд", каза министърът."Тази година броят на наетите сезонни работници от страни извън Европейския съюз ще достигне 5400 според първоначалната заявка", допълни още Ангелкова.По нейните думи все още липсват конкретни изчисления по отношение на недостига на работна ръка в бранша.

 

"За миналата година в сектора и свързаните с него индустрии бяха заети 369 000 души, като 27 000 са в предприятията, които се занимават с хотелиерство и ресторантьорство", посочва министърът.До две седмици се очаква да бъдат предложени законодателни промени, с които да може да се удължава валидността на визите на сезонни работници в България. Ако бъдат приети, може да влязат в сила още през този летен сезон, съобщи преди няколко дни министърът.Недостигът на квалифицирани кадри през активните сезони създава необходимост да се намери решение на казуса как наетите вече у нас чуждестранни служители да могат да получат това разрешение, обясни Ангелкова.

 

Промените трябва да са такива, че работниците да могат да изкарат целия летен сезон, без да се налага да се връщат в страните си, за да кандидатстват за нова виза, която според срока на валидност в момента, изтича в разгара на сезона. Ангелкова е провела работна среща с Екатерина Захариева, заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи, на която е коментирано това предложение, както и възможностите за получаване на разрешение за пребиваване от сезонни работници от трети страни в туризма без наличие на виза тип "Д".

 

Министърът посочи още, че за да се преодолее дълготрайно проблемът, от изключителна важност е дуалното обучение и връзката между бизнес и образование. В момента се проучват възможностите за създаване на Център за квалификация и преквалификация. Поставили сме си за цел от 2019 г. година заедно с Министерство на образованието и науката да създадем този център. Подобни центрове има в Португалия и Испания."От 2019 г. ще има пилотен проект, който ще сключи договори с всички професионални гимназии по туризъм", добави тя.Тя добави, че целта на министерството е да постигне устойчив ръст в сектора. "Очакваме ръст около 5% за летния сезон и близо 4 млрд. лв. приходи от международен туризъм", добави тя.

segabg.com

 

Четете още: Включват розопроизводството при секторите за обвързана подкрепа

 

Коментари

Новини Варна