IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
12:30 | 18 юни 2018
Обновен: 13:26 | 25 април 2024

3641 души са спасени от удавяне в страната през 2017 г.

Няма нито едно удавено дете във Варна

По материала работи: Слав Велев
снимка: Пламен Гутинов

С 30% е спаднал броят на водните инциденти в България. Това каза на среща с журналисти зам.-председателят на ОС на БЧК – Варна д-р Петър Радушев при откриването на Седмицта на водното спасяване, подчинена на 90-годишнината от създаването на първата професионална водноспасителна команда. За 2017 година 108 са смъртните случаи като 8 души са се удавили във Варна (двама от които – извън активния сезон). Няма нито едно удавено дете в морската столица. Причината за това според д-р Радушев е обучението по плуване от най-ранна детска възраст. През това лято ще бъдат раздадени 8500 листовки, запознаващи плажуващите с ползите от ранното обучение по плуване, както и справилата за ползване на воден басейн. Над 700 листовки ще бъдат раздадени в курортните комплекси.

 

3641 души са спасени от удавяне в страната през миналата година. Част от хората, попаднали в беда във воден басейн са със здравословни проблеми, други са попаднали във водни течения, дънни ями, има пияни туристи, влезли да плуват в морето или басейните, както и такива – влезли внезапно в студената вода.

 

203 заявления са подадени в Община Варна за разкриване на плажове и басейни. В момента се проверяват от специалисти и предстои издаването на разрешения. Някои от тях вече са получили зелена светлина, други отстраняват предписаните детайли, които все още са пречка за разкриване на обекта. 197 от тях са за басейни и 7 – за плажове. През тази седмица предстои да се проверят от Междуведомствена комисия над 40 обекта. Сред основните проблеми пред собственици и концесионери са намирането на водни спасители, изискванията към водата и микробиологичен анализ. След падането на дъждове водата резонно е по-замърсена, но комисията дава възможност за повторни проверки.

 

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Прочетете още: Спасиха „удавник“ в демонстрация на варненския плаж

Спасителите ни бягат да работят в чужбина заради високото заплащане

 

Коментари

Новини Варна