IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
13:17 | 18 юни 2018
Обновен: 16:07 | 23 април 2024

Спасителите ни бягат да работят в чужбина заради високото заплащане

Над 4500 спасители са обучени за морска дейност и около 10 000 за басейн през последните 10 години в страната

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Над 14 000 души са обучени за спасители през последните 10 години в страната. Това заяви зам.- председателят на ОС на БЧК – Варна д-р Петър Радушев на среща с журналисти по време на откриването на Седмицата на водното спасяване, подчинена на 90-годишнината от създаването на първата професионална водноспасителна команда. „Над 4 500 спасители са обучени за морска дейност и около 10 000 за басейн. Има няколко основни проблеми във водноспасителната дейност, които трябва да бъдат решени от държавата и от местната власт, и структурата на Българския Червен кръст. Броят на необходимите спасители е не повече от 1 300 души, което означава, че имаме повече от три - четири пъти обучени спасители“. По думите му това означава, че това е желана и търсена професия от младите хора, които обаче работят в чужбина заради атрактивното заплащане.

 

Според д-р Радушев в България професията все още не толкова престижна и има проблеми – както с плажуващите, така и със заплащането, с осигуряване на логистиката и материалните условия. „Тези наши млади хора заминават да работят в басейни и водни територии в цяла Европа, САЩ, Канада и т.н. До известна степен има и неразбиране от страна на концесионерите, които понякога натоварват спасителите с неспецифична за тях, дейност. За осигуряване на добрия туристически продукт нещата трябва да са свързани, интегрирани и да следват своята изконна логика за осъществяване на цялостен, качествен туристически продукт.

 

Изключително важна за водното спасяване на морския ни плаж е ролята на местната общност в лицето на Общината, бизнеса, хората, неправителствения сектор. Това каза доц. Димитър Ставрев от Медицински университет, Варна. Твърде малък е процентът на умеещите да плуват хора в България. След 2 годишна възраст започва рисковия период за човек. Дотогава детето пази инстинкта си за плуване, тъй като то е родено от водна среда в корема на майка си и има вроден инстинкт за това. Провеждани са много експерименти с пускане в басейн на новородени. Досега няма нито един случай на удавено бебе. Пуснато във вода, то веднага започва да плува. Имаме амбиция да напишем голяма история на водното спасяване. Наситена е и програмата по честванията на 90-тата годишнина, отбеляза още доц. Димитър Ставрев.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още: Спасиха „удавник“ в демонстрация на варненския плаж

3641 души са спасени от удавяне в страната през 2017 г.

Коментари

Новини Варна