IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
14:07 | 10 юли 2018
Обновен: 11:34 | 30 април 2024

Кризата за учители е напът да бъде решена, твърди синдикалист

Янка Такева връчи в общината купата на варненския отбор от спартакиадата

По материала работи: Борис Проданов
Янка Такева връчи и "Рибен буквар" на кмета Иван Портних.

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева съобщи във Варна, че през новата учебна година се очаква около 4500 млади учители да влязат в системата на образованието.

 

Синдикалистът беше на среща с кмета Иван Портних и председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов, за да връчи купата за първото място на варненския учителски отбор в спартакиада, организирана от СБУ с международно участие.

 

Такева посочи, че от миналата година преподават 3500 млади учители, което е показателно, че мотивацията на учителите зависи от подобряването на училищната среда и безспорно от повишаването на работните заплати.

 

Такева съобщи още, че СБУ и министърът на образованието разработват специална програма за подготовката на учители в университетите. Тя допълни, че във Варна скоро ще има среща с университетите за подготовка на учителите, които ще работят в малките населени места - там където има голяма нужда и потребност от учители по чуждоезиково обучение и природо-математически дисциплини. В момента върви подборът на тези студенти, каза още Такева.

 

Тя коментира още, че през тази година най-високият успех при кандидатстване в университетите е на желаещите да учат педагогика или учителска правоспособност по някакъв предмет.

 

„Дълбоко съм убедена, че може би след 5 – 7 до 10 г. системата на образованието ще бъде кадрово обезпечена“, обобщи Такева.

 

Още по темата: Още 15% ръст на заплатата може да получат учителите

Коментари

Новини Варна