IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
13:55 | 17 юли 2018
Обновен: 16:20 | 25 април 2024

На 86 години стана Варненският аквариум

Деца и възрастни празнуват бележитата годишнина

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

86 години от основаването си отбелязва днес варненският аквариум. „Дългогодишна е историята му, той е най-старият на Балканския полуостров, отбеляза началникът на звеното доц. Елица Петрова. Специфичното в него е, че могат да се видят черноморски видове. Нашето море има уникална фауна. Имаме екзотични морски и сладководни представители. Една от залите има представени и други видове, които обитават Черно море. Нуждаем се от осъвременяване, но идеята е да се запази старата традиция и едновременно с това да се обновява. Имаме много посетители – ученици, групи, детски градини, чужденци.

 

Най-честите въпроси, които ни задават хората са свързани с различните видове риби. Децата питат за атрактивните екземпляри. Възрастните се интересуват освен от експозицията, така и за живота в Черно море, тъй като ние  сме институт по рибни ресурси с аквариум. Днес се отбелязва датата на  неговото откриване – 17 юли 1932 г. Институцията е създадена като биологична станция. Хора, сблъсквали се с нещо по плажната ивица идват с конкретни въпроси. Най-често впечатляват по-големите морски видове – калкана, морската лисица, морска лястовица – каза още доц. Елица Петрова.

 

По нейни думи, по света има много развити аквариуми, но те са частни.  „Ние можем да се сравняваме с обществени, държавни аквариуми. Сравним с нашия е този в Констанца, Марсилия, Севастопол. Като архитектура и изглед. В по-развитите държави обаче аквариумите са поддържани с повече средства. Вярвам, че с помощта на средства и проекти ще се развиваме – каза още доц. Петрова.

 

Институтът по рибни ресурси с Аквариум се включи в инициативата "Преживей своето синьо лято", организирани от Клуб „Интелект“. В 11.00 часа се проведе безплатна лекция. Посетителите научиха повече за морските обитатели на Черно море, факти за нови морски открития и разгледаха карти на местообитанията. В програмата бе представена и изложба "Рибите в Черно море“ на ученици от паралелка с изобразителни изкуства към Средно училище с изучаване на чужди езици "Александър Пушкин“. След образователната програма, участниците се включиха в занимателни и спортни игри в пространството пред Аквариума.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Цацата е единствената риба, незастрашена от изчезване в Черно море

 

 

Удостоиха с грамоти заслужили спешни медици

Коментари

Новини Варна