IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Избрано
14:20 | 17 юли 2018
Обновен: 14:57 | 26 април 2024

Цацата е единствената риба, незастрашена от изчезване в Черно море

Всички останали промишлени риби са свръх експлоатирани, според началника на аквариума доц. Елица Петрова

По материала работи: Слав Велев
Цацата е единствената риба, незастрашена от изчезване в Черно море

Всички  промишлени риби в черноморския басейн се водят за свръх експлоатирани, с изключение на трицоната, която засега се има устойчив запас. Това каза началникът на Варненския аквариум доц. Елица Петрова. Научната ни институция отбелязва  86 години от основаването си днес. „Нашият институт е отговорен за оценка за запасите от калкан от 2014 г. Това е част от програмата за събиране на данни в сектор Рибарство към ЕК. По наши изследвания, от 2014 г. оценката на запаса на калкан е между 980 и 1100 тона, което говори за стабилност на стойностите. Въпреки този признак на стабилизиране обаче, ние смятаме, че запасът не е в добро състояние. Всички трябва да бъдат внимателни за мерките, които се вземат и контрола, който  се упражнява. В последните години се полагат доста грижи в тази посока. Усилия обаче трябва да полагат и другите черноморски държави. На срещите към Генералната комисията за Средиземно и Черно море към Организацията на Обединените нации по прехрана и земеделие (ФАО), се обединяват всички държави от Черноморския басейн. Съпоставяме получените резултати, което дава цялостна картина за запасите.

 

От 2015 г. има регулярни изследвания на съотношението рапан-черноморска мида.  По последни проучвания, до миналата година в района между Балчик и Созопол до 35 метра дълбочина се наблюдава редуциране на количествата на рапана и мидата. При рапаните намалява и количеството, и размера. След тази дълбочина обаче се увеличава черната мида, което говори за различно пространствено разпределение на двата вида. Рапанът е ограничен от определени екологични фактори и не слиза  по-дълбоко. Рапанът, освен инвазивен вид, е икономически ресурс и се търси, лови и изнася заради месото и раковината му. В бъдеще предстои дискусия за съотнасянето му като инвазивен вид или ресурс, който се търси. През миналата година той бе на второ място по търсене и улов след трицоната. Мрез миналата седмица в Бургас се проведе среща на Генералната комисия на ФАО и там започнаха сериозните дискусии за проблемите на различните черноморски страни, свързани с рапана. В Румъния например, размерите не намаляват, защото улова на този вид започна едва наскоро.

 

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още: На 86 години стана Варненският аквариум

Коментари

Новини Варна