IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
14:21 | 12 септември 2018
Обновен: 18:52 | 21 март 2024

Убийство на балетист на пътя разгневи Варна

39-годишният Мартин Чикалов беше пометен от неправоспособен шофьор

По материала работи: Пламен Янков
Убийство на балетист на пътя разгневи Варна

Жесток инцидент на пътя във Варна разгневи обществото и социалните мрежи. 39-годишният талантлив балетист от Държавната опера – Варна Мартин Чикалов беше отнесен с велосипеда си от шофьор на БМВ на бул. „Приморски“ в понеделник вечерта. Инцидентът стана в близост до кръстовището с ул. „Македония“, а впоследствие мъжът почина от раните си в болницата. Веднага след сблъсъка шофьорът изостави автомобила си и избяга от местопроизшествието, а близо 24 часа полицията го издирваше.

 

В крайна сметка в резултат на оперативно-издирвателните мероприятия извършителят се предаде със своя адвокат, а в момента е задържан за 72 часа. Той е на 25 години, неправоспособен, като никога не е притежавал свидетелство за управление на МПС, макар автомобилът да се води негова собственост. Има два съставени акта по Закона за движение по пътищата за шофиране без правоспособност, като първият от тях е още през 2010 г., когато е бил непълнолетен. „Веднага след задържането са му взети проби за наличие на упойващи вещества в кръвта. Очакваме резултатите“, обяви директорът на ОД на МВР-Варна ст. комисар Даниел Пашов.


На неправоспособния шофьор е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост, като го грози затвор от 3 до 15 години. „По делото се работи изключително интензивно. Разпитани са множество свидетели и са назначени редица експертизи. Извършено е претърсване и оглед на автомобила. Сблъсъкът е станал в близост до пешеходна пътека, но не и върху нея“, съобщи заместник-окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров. Прокуратурата ще поиска постоянното задържане под стража на шофьора.

 

„Това, което разбрахме е, че той е пресичал улицата с колелото си, когато колата връхлита. Хора в социалните мрежи споделят, че същата кола около километър по-надолу се е движела с несъобразена скорост, като е можело да стане друго ПТП. Искрено се надявам да има правосъдие, защото тези случаи стават все по-чести. Във Варна това е ежедневие. Той беше момче отдадено на музиката, на операта. Страхотен приятел. Потресени сме от случилото се“, заяви Христина Костадинова, която е била близка негова приятелка. 

 

Заради инцидента е организиран протестен Поход за живот в памет на Мартин Чикалов и срещу войната на пътя от сградата на Община Варна до Областната управа. „Нашето възмущение основно е породено от това, че продължават да се случват такива инциденти на пътя и продължават да не се вземат мерки срещу тях. Виждаме едно особено голямо неразбиране от страна на автомобилистите за това как трябва да пазят колоездачите. В момента се променя Закона за движение по пътищата, но проектозаконът не предвижда коренна промяна, а само козметични промени, които няма да доведат до желания ефект. Искаме да предизвикаме органите да вземат мерки за това как велосипедистите да се движат конкретно на улицата, кой има предимство, къде има предимство и т.н. Тези инциденти зачестяват, защото няма ефективен контрол срещу нарушенията и ефективни присъди, а от друга страна велосипедистите стават все повече“, коментира Калоян Стоянов от велоклуб „Устрем“.

 

Според него има много мерки, които могат да се вземат за да се ограничат подобни инциденти. „Една от тях е да има обучение за велосипедисти още в училищата. Младежите от ранна възраст да знаят как трябва да се движат безопасно по пътя. Важно е също да се наблегне на велосипедния трафик в обучителните курсове за автомобилисти“, допълни Стоянов.

 

Никола Димитров

 

Четете още Без книжка и с два акта е 25-годишният шофьор, убил Мартин Чикалов

Убитият от шофьор велосипедист е балетист от Варненската опера

Коментари

Новини Варна