IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
11:47 | 6 декември 2018
Обновен: 15:28 | 15 април 2024

Модерен кувьоз от „Българската Коледа“ получи варненската АГ болница

Проф. Ковачев: Кампанията показва, че човечността у българина не е загубена

По материала работи: Слав Велев
снимка: Ели Маринова

Свръхмодерен и изключително необходим кувьоз от кампанията „Българската Коледа“ получи неонатологичното  отделение на варненската СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов“.  С тази апаратура ще се подобрят интензивните грижи, които екипът на болницата полага за най-малките, но и най-борбени пациенти. В момента кувьозът вече се използва, информира управителят на лечебното заведение проф. д-р Емил Ковачев, д.м.н. Лекува се недоносено дете. „Благодарение на „Българската Коледа“ за поредна година получаваме дарение – високоспециализирана скъпоструваща апаратура - каза д-р Снежинка Цветкова, завеждащ отделението по неонатология. Тази година това е кувьоз за интензивно лечение за отглеждане на недоносени деца, включително и на такива с  много ниско тегло. През 2018 година в болницата са родени 11 такива деца с тегло под 1000 грама. Един от основните проблеми на бебетата с такова тегло е проблема с терморегулацията. Интензивните кувьози им осигуряват максимален комфорт. Апаратурата е снабдена с всички възможности за подаване и дозиране на кислород. Снабден е с теглилка и възможности за мониториране на  детето. Придобивката е изключително ценна за отделението като се има предвид големия брой бебета, които се лекуват в интензивно отделение. Цената на такава апаратура е около 18 000 лева. Имаме 25 интензивни кувьоза. Отделението е много добре оборудвано благодарение и на „Българската Коледа“, и  на Норвежкия инвестиционен фонд и кампанията „Аз вярвам и помагам“, но  винаги има нужда от апаратура, защото отделението е много натоварено – допълни д-р Цветкова. 

 

Мотото на кампанията „Българската Коледа“ през 2017/2018 г. бе „Детският живот – продължително лечение и рехабилитация“. Благотворителната инициатива на президента е събрала 1 790 000 лв., с които е закупена модерна апаратура за диагностика, лечение и рехабилитация на деца. Освен това дарение, АГ болницата в морската столица се сдоби и със скъпоструващи автоклави (стерилизатори) и хирургичен инструментариум. Модерната апаратура е дарение от холандската фондация S.H.H.O. AD MEERSEN, която от години подпомага СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов“. През 2017 г. Фондацията дари модерен рентгенов апарат на варненската лечебница.

„Българската Коледа“ показва, че човечността у българина не е загубена, подчерта проф. Ковачев.

Ели Маринова

Снимка авторът

 

Четете още: Половината бременни у нас избират да родят със секцио

Хотел „Азалия“ в „Св. Св. Константин и Елена“ спечели златна статуетка от Балканските туристически Оскари

Рождественски четения и концерт ще се състоят във Варна

 

Коментари

Новини Варна