IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
12:25 | 6 декември 2018
Обновен: 09:53 | 30 април 2024

Половината бременни у нас избират да родят със секцио

2138 деца се появиха на света във варненската АГ от началото на 2018 г.

По материала работи: Слав Велев
снимка: Ели Маринова

Половината бременни жени в България избират да раждат със секцио, сподели управителят на варненската СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов“ проф. д-р Емил Ковачев, д.м.н. по време на среща с журналисти. Тази тенденция, наречена „прекомерен цезаризъм“ е характерна и за почти цяла Европа. В САЩ например този пик е бил актуален преди 30-35 години като сега е намалял. С кампании варненската АГ болница цели да информира родилките относно ползите от естественото раждане и предимствата на ранния контакт бебе-майка. Нараства желанието на все повече дами да родят със секцио у нас обаче, което си е вид тежка коремна операция и възстановяването след нея е значително по-бавно, отбеляза още проф. Ковачев.

 

2138 деца са родени до момента от началото на 2018 г. От тях многоплодните бременности са 60. От тях двуплодните са 58, а триплодните – 2. Най-възрастната родилка е на 51 години, а най-младата на 13. Процентът на естествените раждания спрямо тези със секцио е 50%/50%. Недоносените деца са 272.

 

По думи на проф. Ковачев, процентът на преждевременните раждания остава непроменен в последните 10-15 години. За България и повечето европейски страни е 10%. За Скандинавските страни той е около 5%, а за някои африкански страни – 17-18%. Проблемът е сериозен. Според СЗО 15,2 млн. деца се раждат недоносени всяка година като един милион от тях умират до навършването на една годинка. Преждевременното раждане представлява около 60-70% от неонаталната смъртност. Въпреки усилията проблемът не може да бъде решен.

 

Управителят на лечебното заведение отбеляза, че 6224са преждевременно родените деца през 2016 г. „За нашата болница процентът е по-висок, тъй като специализирана болница тук се концентрират повечето патологии от Североизточна България.

 

Тези дни завърши програмата профилактика на женското здраве – трансвагинална диагностика, сподели още проф. Ковачев. За втора година се прегледаха безплатно 400 жени. Бе открита и значителна патология. Голяма част от дамите не знаеха за проблемите си, тъй като те нямат ранна симптоматика. 139 пациентки имаха патологични находки – тумори на яйчниците, миомна болест и други. За догодина с подкрепата на Община Варна се надявам програмата да продължи с по-голяма бройка на жените, които ще се прегледат – 600 или 700. Още в първите дни часовете при специалистите бяха запълнени поради големия интерес на дамите, които искат да проследят своето здравословно състояние. Хубавото при тези прегледи е, че открити навреме, част от заболяванията могат да бъдат излекувани. За щастие повечето тумори на яйчниците са доброкачествени.

 

Друга наша инициатива бе съвместния конгрес – „Заболявания на малкия таз“, който се проведе миналия петък със сътрудничество на МУ. Това е наша идея, на катедрата по акушерскво и гинекология,  съвместно с катедрите по хирургия и урология, образна диагностика и патоанатомия, където за  първи път се разгледаха заболяванията на малкия таз с напълно интердисциплинарен характер. Имаше голяма посещаемост, изнесоха се много полезни лекции.

 

Преди няколко месеца със съдействието на Община Варна проведохме съвместна инициатива за хората с репродуктивни проблеми, които ще получат качествени съвети и ще се насочат към адекватно лечение. Започнаха първите срещи с тези двойки.

 

Акушерската школа „Щастливо родителство“ е наша инициатива – ежемесечно или на две седмици веднъж се четат актуални лекции от областта на акушерството. Лекторите са асистенти, колеги от катедрата по АГ и по здравни грижи. Особен интерес предизвикват у пациентките лекциите по съвременните методи на обезболяване при раждането, предимства и недостатъци на естественото раждане, както и на секцио. Целта е родилките, на които им предстои раждане да се запознаят с това какво им предстои“ – каза още проф. Ковачев.

 

Управителят на лечебното заведение информира, че тези дни предстои старта на частична реахбилитация на сградата, която е доста амортизирана. Освен апаратура, от която голямата болница винаги се нуждае, необходимо е и набавянето на автомобил, който да бъде ползван като линейка, както и модерни легла за родилните зали. Проф Ковачев призова дамите да обръщат сериозно внимание на здравето си. Цитонамазка на всеки шест месеца и ехография поне веднъж годишно са препоръчителни за всяка жена. Той пожела през следващата 2019 година да се раждат повече здрави бебета и да има повече щастливи родители.

Ели Маринова

Снимка авторът

 

Четете още: Модерен кувьоз от „Българската Коледа“ получи варненската АГ болница

Коментари

Новини Варна