IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
13:27 | 17 декември 2018
Обновен: 00:10 | 24 април 2024

М. Петев: Редно е Родината да знае кой я охранява по море

Списание “Клуб Океан” награди най-добрите военни моряци за 2018 г.

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

За 17-та година бяха отличени най-добър корабен екипаж, офицер, старшина, матрос и цивилен служител от ВМС. Традиционните годишни награди на редакцията на националното морско списание „Клуб Океан” бяха връчени на церемония в Щаба на Военноморските сили.

 

 

„Традицията е това, което държи флота – каза по време на връчването на наградите командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. А традицията е носител на най-ценното, което е оцеляло и ни води напред. Наградите на списание “Клуб Океан” са не само признание, но и успешен начин да се заговори за дейността на моряците. Те са скромни хора, често са си самодостатъчни, работата им остава често незабелязана и навътре в морето. Редно е обаче Родината да знае кой я охранява по море, кой застава на командните мостици, в поделенията и на кого може да разчита. След награждаването на тези хора, морската общественост ги аплодира и говори за тях“ – каза още контраадмирал Петев.

 

„17 години не са толкова много, погледнати с космически поглед – отбеляза по време на церемонията капитан І ранг о.з. Валентин Димитров. Но те са и много, защото през това време се смениха 7 командни състава. Корабите остаряха със 17 години, с толкова остаряха и хората. Наградите показват труда на най-добрите и не толкова часовникът, който ще получат, а по-скоро моралната награда има истинска стойност. До момента през всички тези години от създаването на наградите 18 екипажа са получили своите отличия, 17 офицери, 17 старшини и толкова матроси. Отскоро се награждават и цивилни служители. 74 са общо наградите до този момент – 40 са отшили във Варна и 32 – в Бургас. Имало е и наградени редници, което е доказателство, че не чинът определя значимостта на постигнатото и професионализма на моряка“ – допълни капитан Димитров.

 

Носители на престижните награди, номинирани от командването на ВМС за 2018 година в различните категории станаха:

 

Екипаж на годината: екипажа на минен ловец „Цибър“ с командир капитан ІІІ ранг Лъчезар Иванов от състава на в.ф.56080 - Варна.

 

Офицер на годината: капитан ІІІ ранг Николай Трифонов Цонев, командир на корвета „Бодри“ от състава на в.ф. 38920-Варна.

 

Старшина на годината: мичман Тинко Добрев Димитров, флагмански старшина на ВМС.

 

Матрос на годината: старши матрос 2-ри клас Николай Янев Казаков, старши оператор на пускова установка. Той е и стрелец-оператор на базов м иночистач „Прибой“ от състава на в.ф.18360 – Бургас.

 

 

Цивилен служител на годината: Пенка Господинова Сярова, старши експерт в отдел „Подготовка и използване на силите в Щаба на Военноморските сили.

 

Наградите бяха връчени от отговорният редактор на списанието за град Варна капитан І ранг о.з. Валентин Димитров, в присъствието на командването на ВМС, военнослужещи, цивилни служители и журналисти.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

Четете още: С 14 международни учения,мисии и задачи зад граница приключва 2018 г. за ВМС

 

Коментари

Новини Варна