IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
14:18 | 17 декември 2018
Обновен: 00:45 | 18 април 2024

С 14 международни учения,мисии и задачи зад граница приключва 2018 г. за ВМС

Контраадмирал Петев: Чрез екипажа корабът живее дори когато излезе извън строя

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

С 14 международни учения,мисии и задачи зад граница приключва 2018 за ВМС, каза контраадмирал Митко Петев по време на връчването на наградите на националното морско списание „Клуб Океан”. „11 от тях бяха с участието на кораби. Независимо от трудностите в техническото осигуряване и от проблемите, които трябваше да решаваме, българските моряци показаха, че те ще продължават да изпълняват своя дълг, независимо от обстоятелствата. Когато говорим за хората, които стоят зад всички тези постижения, трябва да кажем, че успехите се случват благодарение на тях“.

 

Контраадмирал Петев направи кратък преглед на работата на кадети, военнослужещи и екипажи и подчерта, че те има с какво да се похвалят. „Командирът на „Бодри“ показа, че наред със симбиозата на кораб, екипаж и командир има нещо, което е много важно и се казва военноморска чест. Командирът израства със своето семейство – екипажа. Чрез него корабът оживява и продължава да живее, дори когато излезе извън строя. Независимо от състоянието на кораба, моряците са показали най-доброто от себе си, участвайки в две международни учения.

 

Екипажът на „Цибър“ измина един изключителен път. Успяхме да въведем в строя кораб, който в продължение на 10 години се бореше с технически проблеми. Преодоля мина чрез дистанционно използван апарат, което показва изключителни способности. Военнослужещите поеха щафетата на базовите миночистачи в противоминна група на НАТО като част от силите с най-висока бойна готовност на пакта, участваха в редица учения.

 

Що се отнася до отличения Старшина на годината, мичман Тинко Добрев Димитров, флагмански старшина на ВМС, той доказа че тази непривлекателна позиция може да блесне с висок професионализъм и да издигне престижа на гръбнака на ВМС. Беше с право отличен“.

 

За наградата на отличения цивилен служител на годината Пенка Господинова Сярова, контраадмирал Петев изтъкна, че колежката им добронамерено и всеотдайно е намирала решение на проблемите на много служители и е подпомагала дейността на ВМС да създадат достатъчно комфортен начин на работа.

 

„Ако можем да наградим повече офицери и служители, щяха да бъдат с две нули. Има обаче и хора, които са дали малко повече. Техните усилия не остават незабелязани“.

 

На финала командващият ВМС отбеляза: „Благодаря,  че запазвате военноморската чест, че помагате тези думи да не бъдат просто формалност, а верую, с което ще посрещнем следващата 2019 година, която съм убеден, ще бъде още по-успешна за ВМС. С повече предизвикателства, но и с повече възможности да оставим нещо хубаво за флота и за България. Весели празници и весело посрещане на годината, която е юбилейна, 140-та от създаването на ВМС!“.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още: М. Петев: Редно е Родината да знае кой я охранява по море

Коментари

Новини Варна