IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
17:31 | 5 март 2019
Обновен: 10:26 | 20 април 2024

Настаниха битото момиче от Варна в кризисен център

Срещите с близки и приятели ще стават в присъствието на социален работник

По материала работи: Слав Велев
снимка: Ели Маринова

Момичето от Варна, което бе бито и провесено от терасата от баща си ще бъде настанено в кризисен център, каза Анна Конукова, ръководител на отдел „Закрила на детето“ към Дирекция „Социално подпомагане“.

 

Решението е взето след проведена среща на Координационния механизъм между различните институции за работа с дете в риск от насилие или жертва от домашно насилие. Пострадалата може да остане там под закрилата на социалните служби до шест месеца. Майката е уведомена и е дала съгласието си, макар че мярката може да бъде наложена и без положително становище на родителя.

 

Така пострадалото момиче ще получи сигурна среда и достъп до психолог, здравен и социален работник. Детето ще тръгне на училище до няколко дни. Според индивидуалното поведение и потребност на детето, ще се прецени кога може да бъде оставена сама. Срещите с близки и приятели ще стават в присъствието на социален работник и по график, отбеляза още Анна Конукова.

 

Припомняме, Варненският районен съд постанови мярка за неотклонение задържане под стража спрямо 46-годишния Х.Христов, обвинен в насилие над 14-годишната си дъщеря. Съставът прецени, че обвиняемият може да се укрие и да извърши друго престъпление. За последните 6 месеца той е бил осъждан двукратно, но пробацията не е дала резултат. Причина за тежката мярка е и фактът, че мъжът е скочил от терасата на хотела си в опит на избяга от полицията. Присъдата, която грози бащата, ако вината му бъде доказана, е до 6 г. затвор.

 

По думи на Конукова, когато става въпрос за по-големи деца, над 10 годишни, се разговаря с тях, взема се предвид мнението им. „При тийнейджърите нещата не се получават насила. Когато колегата е получил информация, че тя е решила да живее при баща си, въпреки, че съдът дава попечителство на майката, е проведен разговор и с детето като то е било посъветвано да отиде при майка си в Сливен. Действията на отдел „Закрила на детето“ са само консултативни.

 

Разводът е дълъг и момичето използва тази ситуация. От 5 г. бившите съпрузи водят война за попечителство над децата си. Детето се манипулира от този родител, при когото е в момента. Родителите трябва да отстояват една позиция и то тази, която е постановил съдът. Досега не е имало индикации за подобно насилие от страна на бащата, но понякога инцидентите стават, без да е имало сигнали за това“, добави специалистът.

 

Според майката е подаден сигнал в полицията, че бащата е нарушил решението на съда и дъщерята е отишла да живее при него. „Родителите не са невменяеми и недееспособни. Те трябва сами да вземат решения за децата си, не може зад всеки родител да стои социален работник. Делото за промяна на родителските права е приключило в полза на майката. След този инцидент, бащата няма почти никакви шансове да получи права над децата си“, допълни Конукова.

 

Периодично в отдел „Закрила на детето“ се получават два или три сигнала месечно за случаи на насилие над деца. Не всички се потвърждават. Най-често това се наблюдава при родители, които са в период на раздяла или развод. Децата често биват използвани, което е много пагубно за тях. В отдела е получен сигнал за майка с 6 деца, жертви на домашно насилие. Бащата бил решил да продаде най-голямото дете, което е на 9 години.

ЕЛИ МАРИНОВА

Снимка авторът

Коментари

usorujijeo ( преди 3 години )
http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ - Amoxicillin 500mg Dosage For Amoxicillin 500mg qja.qpvf.chernomore.bg.czc.vf http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
uhqeluqibiru ( преди 3 години )
http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ - Amoxicillin 500mg Amoxicillin 500mg Dosage qmi.tdey.chernomore.bg.zbx.bl http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна