IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
11:02 | 13 август 2019
Обновен: 16:34 | 16 март 2024

Във Варна: Почти всички аптеки са свързани вече към системата за верификация

Проблемът е, че не всички лекарства идват с уникални кодове, смятат фармацевти

По материала работи: Пламен Янков
Във Варна: Почти всички аптеки са свързани вече към системата за верификация

Във Варна почти всички аптеки, работещи с НЗОК, са свързани вече към системата за верификация. Това научи Медийна група „Черно море“ от Рада Пехливанова от регионалната колегия на фармацевтите в морския ни град. Варна бе сред първите градове, прегърнали идеята за системата, чрез която се извършва цялостна проверка на всички лекарствени продукти с нанесен индивидуален идентификационен код и така се удостоверява автентичността на лекарствата, добави тя. Началото бе трудно, но всичко си идва лека-полека на мястото. Проблем има само при свързването към системата на малките аптеки, които са с по-скромни възможности. Другото, с което се сблъскваме, е, че определени лекарства идват без уникални кодове, което не позволява да ги проверяваме, добави Пехливанова.
 

2300 аптеки в страната са свързани вече към системата за верификация. Това представлява приблизително 100% от броя на аптеките, които имат договорни отношения с НЗОК (2300) и е около 65% от общия брой на аптеките, които трябва да се свържат със системата (3600), съобщиха от Министерството на здравеопазването.
 

Системата беше въведена с директива 2011/62/ЕС и делегиран регламент (ЕС) 2016/161 на 9 февруари 2019 г. в държавите-членки на ЕС. Целта е чрез проверката на автентичността на индивидуалния идентификационен код да се гарантира, че лекарственият продукт е с произход от законен производител и е преминал през законната верига на разпространение.
 

В повечето европейски държави беше въведен стабилизационен период след 9 февруари, за да може да се гарантира плавното внедряване на изискванията в аптеките и да не бъде затруднен достъпът на пациентите до необходимите им лекарства. В зависимост от особеностите на всяка държава продължителността му варира. В България беше определен 6-месечен период, който изтече на 9 август т.г. Европейският регламент предвижда санкциите за аптеките, които не са се включили в системата, да бъдат определени в националното законодателство на всяка държава-членка. По тази причина в момента МЗ подготвя промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които предстои да бъдат публикувани за обществено обсъждане и да бъдат внесени в Народното събрание в началото на новия парламентарен сезон. След приемането и влизането им в сила ще е налице основание за налагане от страна на Изпълнителната агенция по лекарствата на съответните санкции. Чрез тях ще бъдат уредени и задълженията и действията на участниците в законната верига на доставка на лекарствени продукти при съмнение за фалшифициран  медикамент.
 

До влизане в сила на промените в ЗЛПХМ Изпълнителната агенция по лекарствата при осъществяване на текущия контрол, напомня и прави предписания на обектите, които все още не са се включили към системата, съобщават още от МЗ.
 

Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна