IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Общество
12:45 | 20 октомври 2019
Обновен: 05:50 | 14 април 2024

Бойният ни флот получи оборудване за морски тюлени (СНИМКИ)

Подводният апарат може да се спуска до 40 м дълбочина

По материала работи: Борис Проданов
Бойният ни флот получи оборудване за морски тюлени (СНИМКИ)

В Пункт за базиране – Варна, се състоя церемония по приемане на подводен движител. Такова оборудване за първи път се получава във военния флот. То бе прието от началника на щаба на ВМС кап. І ранг Камен Кукуров.

 

Той посочи, че в момента активно се работи за повишаване способностите на отряда и изрази надежда, че в скоро време флотът ще получи още такава техника, която ще бъде от полза на бойците, по-известни като морски тюлени.

Апаратът е германско производство, но с наше допълнително оборудване, обясни собственикът на фирмата дарител Георги Белчев. Според него движителят може да се спуска до 40 метра дълбочина и да работи до 2 часа. Скоростта му е близо 15 километра в час. Белчев посочи, че прави дарението, тъй като е бивш морски офицер и е служил на подводница, освен това не всичко на този свят е пари.

 

Благодарността на водолазите изрази командирът на дивизиона, в който служат, кап. III ранг Даниел Тодоров.

 

Той посочи, че това е първият подводен движител на армията ни. Според него в правилниците на флота има инструкции за употребата на такива апарати, но досега момчетата са ги изучавали само теоретично.

Водолази от военно формирование 28580 демонстрираха част от възможностите на уреда.

 

Прочетете още: Кораби на ВМС участват в операции и учения зад граница

Коментари

Новини Варна