IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
13:14 | 5 декември 2019
Обновен: 01:32 | 20 април 2024

160 доброволци от Варна си дадоха среща със свои предшественици

Поводът - Международния ден на доброволеца

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

160 доброволци от Варна си дадоха среща в хотел „Черно море“ по повод Международния ден на доброволеца. Форум, организиран от дирекция „Превенции“ към Община Варна срещна действащи доброволци от гимназиите с такива, които вече са завършили и поели по своя професионален път. „В момента работим  с 350 действащи доброволци от 15 до 19 годишна възраст от всички варненски гимназии по метода връстници обучават връстници, каза Светлана Коева, директор на дирекция „Превенции”. Направленията, в които работи Дирекцията са превенция на употребата на наркотични вещества, на трафика на хора, на агресивните прояви, на ХИВ СПИН, както и за безопасен интернет. 160 деца в залата, доброволци, които са се изявили най-много през годината ще се срещнат с наши бивши доброволци на по около 30 г., които успешно са се реализирали в професията и живота.

 

Доброволчеството е да правиш добро, без да чакаш нищо насреща. Това, което се стараем ние е да дадем на доброволците умения, знания, с които да реализират по-успешно това доброволчество Получават обаче вдъхновението и радостта от това, че вършат нещо добро и помагат. Накрая остава едно дълбоко удовлетворение от свършената работа. А това е най-ценното, което можеш да получиш. Дар словото е умението, което ние се стараем да им предадем. Доброволец не можеш да станеш обаче само с умения, ако не носиш искрата да правиш добро за другите. Вярваме, че светът се променя ако започнеш промяната от себе си и светът се променя от малките неща – не с директиви и решения. Променя се когато много хора правят малки добри неща“, отбеляза още Коева.

 

Какво ми даде доброволчеството, попитахме един бивш и двама настоящи доброволци:

Владислав Радулов на 25 г. Завърших училище във Варна, после  - университет в чужбина и сега се връщам отново тук. Изкарах в „Превенции“ 4-5 години. Доброволчеството ми помогна много с това, че се научих да говоря. Там, където работя, съм обучител и много ми помага това, че мога да говоря, знам как да си контролирам групата. Имам над 200 обучения на по-млади от мен и говоренето става като мускулна памет, знаеш как да им задържиш вниманието и да им е интересно. Доброволец може да стане само човек, който обича да помага.

Станислав Вълев – 10 клас, МГ. Аз разбрах за тази инициатива от мои приятели и реших да се включа, защото много ми допада идеята да участвам в обществено полезни проекти и да помагам. Ще добия знания и ще се науча да говоря. Това ще ми е полезно за в бъдеще. Освен това получавам много информация по проблеми, за които хората в ежедневието си не предполагат и не си дават сметка. Например доста деца взимат наркотици, без да знаят какво може да им се случи – просто защото така правят други  техни връстници. Ние им помагаме да разберат. Моята идея за щастие включва това всички да са щастливи.

 

Ема Димитрова –10 клас, МГ. Много младежи не си дават сметка докъде води рисковото сексуално поведение. Нашите набори са активни като цяло и не всички знаят как да се предпазят и да потърсят помощ. Изпитвам радост да помагам.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

В Обсерваторията организират празник на френския физик Фуко

Коментари

Новини Варна