IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
14:06 | 10 декември 2019
Обновен: 04:19 | 28 март 2024

Жълтата гостенка навести 45 варненски семейства

През трите безплатни скринингови кампания са открити 160 души със съмнение за туберкулоза

По материала работи: Ставри Таргов
Жълтата гостенка навести 45 варненски семейства

От началото на година 45 души от Варненска област са заболели от туберкулоза. Това съобщават от Регионалната здравна инспекция. Поводът е Седмицата на отворените врати в Тубдиспансера, която се провежда до 13 декември.

 

От началото на годината със съмнение за туберкулоза във Варненска област са 160 души, от които със заболяване - 21, с латентната му форма - 7. Изследвани са и 171 контактни лица, от които двама са заболели.

 

От проведените до момента 3 кампании „Седмица на отворените врати” в изпълнение на националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България в област Варна за 2019 г. са попълнени и обработени 234 анкетни карти, от тях са открити 121 души в риск. Консултирани и прегледани са 234-ма души. Обхванати с туберкулинов кожен тест манту са 68 души.

 

Туберкулозата е лечима и предотвратима, но по данни на Световната здравна организация тя остава водещ проблем на общественото здраве в европейският регион на СЗО. Въпреки постигнатите високи резултати в борбата с нея жълтата гостенка продължава да бъде заплаха за хората и не трябва да бъде подценявана, предупреждават от РЗИ - Варна.

 

Ставри Стефанов

 

Още по темата    Преглеждат безплатно за туберкулоза във Варна до 13 декември

 

 

Коментари

Новини Варна