IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
10:23 | 15 януари 2020
Обновен: 00:52 | 24 април 2024

62 горски пожара са горели Североизточна България през 2019 г.

74% от запалванията са причинени от човешки небрежност

По материала работи: Слав Велев
62 горски пожара са горели Североизточна България през 2019 г.

62 пожара са горели на територията на СИДП през миналата година, като щетите от тях възлизат на 20 000 лева. Опожарени са 3 440 декара от горските територии. ДГС-Смядово, ДСГ-Нови пазар и ДГС-Провадия са единствените стопанства, на чиято територия няма изпепелени гори. От териториалните поделения отчитат, че 74% от запалванията са причинени от човешки небрежност, като на много места земеделци и пастири продължават да палят стърнища, въпреки заповедите на областните управители и мерките през пожароопасния сезон.

 

През тази година екипът на ДГС-Преслав ще закупи още една пожарна. С нея специализираните автомобили за справяне с огнените бедствия в Североизтока стават девет. Ръководството на предприятието е решило всяка година да бъде купувана по една нова кола оборудвана с техника за гасене, защото заради засушаванията през последните години нараства броя на пожарите и овъглените площи. Работещите в стопанствата на СИДП благодарят на всички граждани, които подават сигнали на телефон 112 при пожари, бракониерски набези и нередности в горите.

 

И днес затварят част от пътя София- Варна

Коментари

Новини Варна