IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
16:47 | 19 януари 2020
Обновен: 00:21 | 10 април 2024

Ограничават достъпа до някои от жилищата във взривения блок във Варна

Част от апартаментите ще бъдат под полицейско наблюдение

По материала работи: Борис Проданов
Николай Костадинов

Дни след взрива в блок 302 във варненския район „Владислав Варненчик“ беше отслужен молебен за здраве в храма „Св. Димитър“, а на злополучното място беше направен водосвет. При инцидента загинаха двама души, а 7 бяха ранени. Отговорен за трагедията е 66-годишният бивш полицай Веселин Димитров, който е един от загиналите. Всичко от жилищата и стълбищната площадка вече е почистено, съобщи кметът на района Николай Костадинов.

 

След трагедията хората казват, че споменът за злополучната ранна сутрин никога няма да отшуми.

 

Нино Балтов живее в квартала. От първия ден е доброволец и помага за разчистването. Казва, че не е виждал такава разруха.

 

С помощта и на Нино вече е изчистено всичко от пострадалите жилища и стълбищната площадка. Възстановена е ВиК мрежата, но още не е пуснато водоподаването, защото жилищата са отворени и тръбите може да замръзнат заради ниските температури. Хората още не са се върнали по домовете си. В близките няколко месеца част от апартаментите ще бъдат под полицейско наблюдение.

 

„Комисията е излязла със становище и с предложение до кмета на общината да издаде заповед и да ограничи достъпа до някои от жилищата. Чакаме тази заповед, ограничението ще бъде само за някои от жилищата, а не за всички жилища. В момента, в който излезе заповед, там, където е възможно, хората ще възстановят, доколкото е възможно в създалата се ситуация, нормалния ритъм на живот“, коментира кметът на район „Вл. Варненчик“ Николай Костадинов.

 

Семейството на Сашка Желязкова живее във входа. Ако има забрана за влизане в апартаментите, ще се обърне към адвокат във Варна.

 

„И ще съдим този, който не си е свършил работата, за да се случи това. Според информацията, която излезе и в медиите, този човек е трябвало да бъде изваден от жилището на 6 януари, незабавно, а той не е изваден, тоест, някой не си е свършил работата“, посочи тя.

 

Водосвет за душевно и телесно здраве на живеещите в бл. 302 беше отслужен в неделя от свещеници от храма в района.

 

Остава тежко състоянието на възрастната жена, която беше приета в болница. Тя е излязла по време на инцидента в коридорана блока, за да потърси помощ, паднала е и се е ударила, затова се е наранила по-тежко.

 

Александър Йорданов

 

Прочетете още: АП със специален надзор по делото за взрива във „Владиславово“

Коментари

Новини Варна