IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
12:15 | 28 януари 2020
Обновен: 12:37 | 21 април 2024

Няма опашки за подмяна на лични документи във Варна

През втората половина на годината се очаква голямо струпване на хора, предупреждават от МВР

По материала работи: Ставри Таргов
Няма опашки за подмяна на лични документи във Варна

Няма опашки за смяна на документи за самоличност. Това установи проверка на Медийна група „Черно море“ във II РПУ във Варна. Повече време се губи при подаване на заявления за съответните лични документи, тъй като се попълват на ръка.

 

При липса на опашка обаче това отнема не повече от 15 – 20 минути. Служителките зад гишетата работят бързо и не отказват помощ при незнание как да се попълнят бланките. Таксата за международен паспорт и шофьорска книжка е 20 лв. за обикновена поръчка(до 30 дни), като най-добре е парите да се платят от дебитна карта на място вместо да се внасят по банкова сметка.

 

От ОДМВР – Варна, напомнят, че през 2020 г. изтича валидността на голям брой документи за самоличност. Съветът е гражданите да не чакат крайния срок и да се възползват от възможността за предсрочна подмяна.

 

Така например, ако личната карта изтича на 30 юни 2020 г., тя може да се смени още сега, през февруари или март преди да се стигнало до струпване на хора.

 

Допълнително улеснение е, че заявления могат да се подават всяко районно управление в областта, а не само в това по местоживеене. Получаването на готовите документи ще се извършва в звената, където са подадени бланките.

 

Очаква се второто полугодие на 2020 година да бъде значително по-натоварено, предупреждават от ОД на МВР във Варна.

 

Притежателите на валидно удостоверение за квалифициран електронен подпис (КЕП), издаден в Република България и съдържащ данни за ЕГН на лицето, могат да се възползват от „Портал за електронни административни услуги на Министерството на вътрешните работи“, достъпен на интернет адрес: https://e-uslugi.mvr.bg, за издаване на лична карта и/или паспорт с обикновена услуга.

 

Ставри Стефанов

Коментари

Новини Варна