IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Община Варна
14:04 | 15 декември 2015
Обновен: 20:11 | 22 април 2024

С европейски средства промотират Варна в областта на културата и туризма

Общината е партньор наравно с институции от още 5 държави

По материала работи: Борис Проданов
С европейски средства промотират Варна в областта на културата и туризма

Институцията “Културно пристанище на Черно море”, чиято цел е да промотира градовете пристанища по Черно море и техните културни дадености, да увеличи административния капацитет на местно ниво, да подкрепи малките и средни предприятия в сферите на културата и туризма, беше създадена в рамките на проект, финансиран по Съвместната оперативна програма “Черноморски басейн 2007 – 2013”.

 

Създадена е локална мрежа, в която се включиха всички културни институти във Варна, Туристическия информационен център, туроператори, екскурзоводи, хотели, университетите със специалности туризъм, портът и др. Състоя се двудневно обучение на тема “Устойчив културен туризъм” с над 70 участници, както и работна среща относно възможностите за трансгранично партньорство и наднационални инициативи между градовете пристанища.

 

Община Варна е партньор наравно с институции от още 5 държави: Истанбулски университет (Турция), Община Кавала (Гърция), Музей за национална история и археология в Констанца (Румъния), Отдел „Култура и туризъм” при Общинския съвет на Одеса (Украйна), Национален изследователски център за Грузинска история на изкуството и опазване на културното наследство “Г. Чубинашвили” и Университет “Коч” в Истанбул (Турция). Целта бе да се допринесе за справянето с основния проблем за липсата на пресечна точка между сферите на културата и туризма и развитието на културния туризъм в Черноморския регион.

Коментари

Новини Варна