IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Община Варна
14:48 | 11 април 2016
Обновен: 05:08 | 26 март 2024

1200 подписа спират проект за предпазване на “Аспарухово” от наводнения

Местната власт може да загуби средствата за охранителните канали, каза в ефира на тв "Черно море" гл. архитект на община Варна Виктор Бузев

По материала работи: Борис Проданов
1200 подписа спират проект за предпазване на “Аспарухово” от наводнения

В неделя над Варна се изсипа проливен дъжд и улиците в кв. “Аспарухово” отново се наводниха.

 

“Да, пролет и есен е нормално е да има залпови количества дъжд – големи обеми за кратко време. И предвид релефа се получават т.нар. “реки”. Заради трагедията преди 2 г. общината е предприела мерки. До момента е изготвен устройствен план за трасета на охранителни канали – Източен (по ул. “Моряшка” и Западен – в махалата. За съжаление при обявяването на този план се появи сериозна инициатива от правозащитни организации. Има подписка с около 1200 подписа срещу изграждането на тези канали”, каза в сутрешния блок на тв “Черно море” гл. архитект на община Варна Виктор Бузев.

 

“Лично съм объркан от тази реакция. Защото за изграждането на каналите за оттичане на водата трябва да се проведат мероприятия – устройствен план, проучвателни дейности, коректно хидроложко изследване, определящо количеството валежи на цялата територия. Предстои изграждането на каналите, има осигурени средства. Но когато има възражения трябва да минат процедурите. Може да се стигне и до съда. Еднотипни са възраженията, специалисти или юристи съветват гражданите. Според мен излишно се всява паника. Желанието ни беше да ограничим опасностите от наводнение. Но реакцията за мен е необяснима. Ще бъде жалко да изтървем тези средства”, обясни още Виктор Бузев.

 

Той се притеснява, че това може да стане, ако се стигне до съдебни процедури.

 

“Съществува опасност да загубим средствата, защото делата отнемат време. Има процедура за инженерингово изпълнение на проекта, но без устройствения план, който се обжалва няма как да го реализираме”, завърши гл. архитект на община Варна.

 

Александър Йорданов

Коментари

Новини Варна