Бързият автобусен коридор ще заработи за линии 22 и 148
Дистанционно ще се коригират светофарите на близо 30 кръстовища
Публикувана: 12 Dec 2017 | 13:59

Т. нар. BRT-коридор (от английски BRT – Bus rapid transit; бърз автобусен трафик) във Варна е готов и ще заработи в най-скоро време. Скоростната линия за градски транспорт е изградена, за да свързва кварталите „Владиславово" и „Бриз", и общинското предприятие ТАСРУД има готовност да я въвеведе в експлоатация след вземането на необходимите решения от страна на ОбС – Варна. По него се движат автобусите 22 и 148, а за ускоряването им в създадената лента могат дистанционно да се коригират светофарите на близо 30 кръстовища.

 

Ръководителят на проекта за интегриран градски транспорт Биляна Якова посочи пред съветниците от постоянната комисия „Транспорт“ към Общинския съвет, че след пилотното стартиране на продажба на електронни билети по линия №10, постепенно ще се включват и другите маршрути. За целта обаче се чакат новите транспортни и тарифни схеми на Варна. Машините за продажба на билети ще бъдат брандирани на български език.

 

Инж. Павел Кюрчев, директор на общинското предприятие ТАСРУД, добави, че щатът в неговото ведомство е запълнен едва на 8%. Назначени са 4-ма контрольори, 12 служители за профилактика и поддръжка, 3-ма продавачи на билети и 4-ма за инкасова дейност. Общо щатът е 396 души, който чака да се заеме. 

 

По бързия коридор ще се движат 30 съчленени автобуса, уточни той. На по-късен етап по варненските спирки ще бъдат монтирани информационни карти с маршрутите на автобусните линии.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Във Варна вече се продават електронни билети за градския транспорт

Още от: Община Варна

Коментари ( 0 )