IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
12:01 | 24 януари 2019
Обновен: 14:07 | 25 април 2024

И през 2018 г. има ръст на събрания туристически данък във Варна

За тази година в бюджета са заложени 4,77 млн. лв. приходи от него

По материала работи: Борис Проданов
И през 2018 г. има ръст на събрания туристически данък във Варна

Близо 4,26 млн. лв. приходи от туристически данък са постъпили в бюджета на Варна през тази година. Това се разбра на заседанието на постоянната комисия „Туризъм, търговия и рекламна дейност“.

 

Това е увеличение в сравнение с предишната година, посочи председателят на комисията Марица Гърдева. И припомни, че през 2013 г. приходите от туристически данък са били 3,8 млн. лв.

 

Общата рамка за 2019 г. е в размер на 4,77 млн. лв., от които 271 000 лв. са преходен остатък от миналата година. Почти половината от средствата, или 2,2 млн. лв., общината ще вложи в изграждане и поддържане на инфраструктурата, обслужваща туризма. От тях близо 2 млн. лв. ще бъдат изразходвани за изграждане и поддържане на зелени площи. Със средства от туристическия налог ще се финансира също благоустрояването на района около Юнашкия салон, както и ремонтът на обществени чешми и фонтани.

 

Знакови за града спортни и културни събития също ще бъдат подпомогнати със средства от събрания туристически данък – легендарната регата „Тол Шипс“ и Международния музикален фестивал. За тях са отделени по половин милион лева.

 

За събития с национално и местно значение в полза на туризма има отделени 1,8 млн. лв. Ще се финансира конкурсът „Най-добър готвач“, националният фестивал „Вино и храна“, набралото огромна популярност туристическо изложение „Турекспо дестинация Варна“, традиционният Черноморски туристически форум. За поредна година ще се организират празници на гроздолечението, виното и СПА-терапиите с грозде в курортния комплекс „Св. Св. Константин и Елена“.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Варна си взема за стопанисване минералните извори

Коментари

Новини Варна