IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Община Варна
11:40 | 15 януари 2020
Обновен: 20:52 | 22 април 2024

Експерти ще кажат кога жителите на взривения вход ще могат да се приберат по домовете си

Николай Костадинов: На нуждаещите се ще осигурим общински жилища

По материала работи: Борис Проданов
Експерти ще кажат кога жителите на взривения вход ще могат да се приберат по домовете си

Комисия обследва за конструктивни проблеми засегнатата от взрива в понеделник част от бл. 302 в квартал „Владиславово“ във Варна.

 

„Заключенията са, че незабавно трябва да започне и същинско обследване на сградата, което е в ход. Колегите са оптимистични, но да изчакаме крайното им експертно заключение. Може би спешно трябва да се провери ел- и ВиК-системата на блока. Ако всичко там е нормално, хората ще се завърнат по домовете си, което за момента е невъзможно, защото знаете колко е опасна комбинацията от ток и вода. А засегнати са над 30 семейства“, заяви в сутрешния блок на тв „Черно море“ Николай Костадинов, кмет на район „Владислав Варненчик“.

 

Осигурен е достъп с „Гражданска защита“ и полицаи от ІІІ РУ, за да могат живущите там да си вземат най-необходими вещи. Голяма част са при близки, познати, роднини, а 4-членно семейство е настанено в общинско жилище със заповед на кмета Иван Портних, има още 4 заявки за това.

 

„Притесненията на хората са ясни, останали са без дом. Работим в координация с колегите в община Варна, за да помогнем на хората. В другите входове щетите са основно по прозорците. От прокуратурата ни позволиха да почистим в широкия периметър. В близкия се провеждат огледи“, добави Николай Костадинов.

 

Всички пострадали семейства могат да подадат молби за помощ.

 

„Дирекция "Социално подпомагане" отпуска еднократна помощ в размер 325 лв. В община Варна сумата варира около 500 лв.“, посочи Таня Василева – директор на дирекция "Социални дейности" в община Варна.

 

Иван Барбов

Борис Проданов

 

Цялото видео: "Щрихи от утрото" (15.01.2020) - Какво се случва с пострадалият от взрива блок 302?

Коментари

Новини Варна