Русия може да удари НАТО с електромагнитно оръжие
Извежда от строя електрониката на противника
Публикувана: 1 Oct 2018 | 9:32

Руският концерн „Радиоелектронни технологии“ (КРЕТ) е започнал тестове на полигон на електромагнитно оръжие, разкри пред вестник „Известия“ съветникът на първия заместник-генерален директор на компанията Владимир Михеев, съобщава Фокус.

 

По думите му оръжието представлява много перспективно направление в отбранителната промишленост. Т.нар. свръхвисокочестотни пушки (СВЧ-пушки) се изпитват „постоянно и в лабораторни условия, и на полигон“. Експертът уточни, че специалистите активно работят и над разработването на система за защита от съответния тип въоръжение. 

 

Като поразяващ фактор в тези оръжия се използва електромагнитно излъчване на свръхвисоки честоти, т. нар. електромагнитен „изстрел“, чрез който от строя се извежда електрониката на противника. 

 

Неотдавна Министерство на отбраната на Руската федерация разкри планове за подсилване на противовъздушна отбрана (ПВО) със системи за за радиоелектронна борба (РЕБ). Високомобилните станции ще бъдат в състояние да предизвикват смущения в радиолокаторите и системите за свръзка на летателните апарати.

 

КРОСС

 

Още по темата: Българските ВМС получиха от САЩ нови бързоходни моторни лодки

Коментари ( 0 )