IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
12:41 | 26 май 2016
Обновен: 23:10 | 13 април 2024

Общинарка от Пловдив надяна бурка! Разрешено е!

Нина Гьошева от ВМРО втрещи колегите си, така стоя 40 минути

По материала работи: Юлиян Атанасов
Общинарка от Пловдив надяна бурка! Разрешено е!

Общинска съветничка от Пловдив влезе с бурка на заседанието на общинарите в града тази сутрин.Актът на Нина Гьошева бе символичен протест срещу неприемането на забраната за носене на подобно облекло в града под тепетата.Гьошева, която е от ВМРО, влезе необезпокоявана в сградата на Общинския съвет и престоя около 40 минути по време на заседанието. Видът й изненада всичките й колеги.

"Това облекло не е характерно за Исляма, който познаваме, а е характерно за Саудитска Арабия, където изповядват радикален ислям", аргументира се пред Dnes.bg Нина Гьошева. Тя заяви още, че със символичния си протест иска да припомни на другите общински съветници, че Париж и Берлин също са европейски столици на културата, но там носенето на подобни религиозни символи, закриващи лицето, са забранени."Абсурдно е да се носи на публични места такова облекло", настоя още тя.Съпартийците й от ВМРО обявиха, че готвят да внесат промените в наредбата за обществения ред за ново гласуване.

 

"Надяваме се до края на юни Пловдив да се сдобие с тази забрана, защото виждаме, че общественото мнение категорично е в тази посока", обясни вносителят на предложението Александър Сиди.Преди седмица Общинският съвет в Пловдив не прие промяната в Наредбата за обществения ред, с която носенето на бурки щеше да бъде забранено.Засега забраната остава в сила само на територията на Пазарджик, където глобата за носене на бурка е 500 лева.

 

 

 

Автор: Илиян Велков

dnes.bg

Коментари

Новини Варна