IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
12:09 | 17 август 2016
Обновен: 06:13 | 16 май 2024

Емил Радев: България трябва да намери още механизми за справяне с мигрантите

По материала работи: Борис Проданов
Емил Радев: България трябва да намери още механизми за справяне с мигрантите

Евродепутатът от Варна Емил Радев говори по радио “Фокус” за мигрантската криза и опциите на страната ни да се справя с проблема. Публикуваме интервюто с известни съкращения.

 

“Ние видяхме, че властите във Великобритания на няколко пъти отлагаха срока, в който ще задействат член 50-ти от Договора за функционирането на ЕС – каза той. – Първоначално беше началото на есента, после беше малко по-късно, сега виждаме, че срокът е поставен 2017 г. Трудни ще бъдат преговорите по излизането от ЕС и нека да кажем, че до момента, в който не се сложи край на тези преговори и не се подпише споразумението, на практика остават да действат досегашните условия и продължава да функционира Договорът за функционирането на ЕС и положението на Великобритания на практика по никакъв начин няма да се измени и във връзка със свободното движение на хора, стоки и услуги, и във връзка с международните договори, които като част от ЕС Великобритания също изпълнява.”

 

По повод предстоящото председателство на България варненецът счита, че трябва да се справи с предизвикателството.

 

“Труден е този процес, аз мисля, че България ще изпита още по-големи затруднения с изместването с половин година напред на срока за председателството, но ние трябва да направим всичко възможно да представим достойно нашата държава като председател. Така че аз смятам, че правителството ще успее да се справи въпреки съкратените срокове. И тук вече е много важно да намерим и подходящите кадри, които да подготвят страната ни за председателството”, изтъкна Емил Радев.

 

Той счита, че Турция засега изпълнява ангажиментите си с бежанците.

 

“Така или иначе споразумението се изпълнява. Ние видяхме, че в последната една година имаше редица нападки от страна на Турция, че не се изпълнява споразумението, че не се дават достатъчно пари. Имаше множество атаки, свързани с отлагането на безвизовия режим за турските граждани. Всеки път темата за бежанците беше използвана като коз от турската страна, така че това не е изключение в момента, но искам да кажа, че споразумението към настоящия момент се прилага. ЕС отпуска договорените 3 млрд. за 2016 и 2017 г. Всичко, което на практика е отговорност на ЕС, към момента се изпълнява. Разбира се, що се касае до безвизовия режим, много ясно ЕК и Съветът казаха, че докато Турция не изпълни всички 72 условия, а тя до момента не е изпълнила още 5, няма да има безвизов режим за турските граждани. Това е принципен въпрос. Така че Турция трябва да изпълни докрай всичкото онова, за което се е съгласила при подписване на споразумението, за да се въведе по някакъв начин безвизов режим, който, искам да кажа, че даже и да се въведе, той е обратим, има механизъм, който да го спре, ако Турция продължи и не изпълнява по някакъв начин договореностите по споразумението. Така че това, което е отговорност на ЕС да подпомогне финансирането на бежанските лагери в Турция, тези ангажименти се изпълняват и ЕС вече е договорил средствата, които отиват за образованието, изхранването, за сигурността на турските граници и т.н.”, добави Емил Радев.

 

Евродепутатът счита, че трябва да се справяме с проблема извън механизма, който ни дава ЕС.

 

“България е гранична страна, на границата на ЕС. Оттук минават основните потоци от мигранти, които се стремят да влязат в ЕС. Все пак ние сме най-близката страна между Ирак, Сирия и ЕС, така че колкото може България да сключи отделно от ЕС двустранни споразумения със съседите си, за да охранява по-добре границите, да има възможност за реадмисия на всички онези, които влизат в страната ни. Нека такива споразумения да има не само с Турция, а с Македония, със Сърбия, за да може ние да имаме механизъм даже и когато не функционира или по някакъв начин двустранно бъде суспендиран механизмът с ЕС, ние да имаме резервни механизми, да можем да връщаме тези хора, които влизат нелегално на нашата територия. Виждаме, че се засилва натискът да минават през зелена граница нелегални мигранти. Всеки ден гранична полиция залавя голям брой преминаващи през зелената граница. Така че ние трябва да имаме много бързи механизми да връщаме обратно тези хора и е нормално нашата държава да търси такива споразумения, за да може този поток да бъде ограничаван и тези хора да не остават в България, защото знаем, че нашите възможности не са големи. Ние не сме Австрия, не сме Германия. Нашите икономически възможности са малки и местата ни за настаняване имат много малък капацитет. Така че по всякакъв начин ние трябва също и самостоятелно да намираме решения с мигрантската криза, защото пак казах, ние сме на пътя на мигрантите, ние сме особено уязвими за големи вълни мигранти. Така че колкото по-бързо успеем да сключим допълнително двустранни споразумения с нашите съседи за ефективен и бърз механизъм за реадмисия, толкова по-сигурна ще е България. Виждаме, че българското правителство взема допълнителни мерки за укрепване на границата с Турция. Изпратени са, вчера излезе информация, още 160 жандармеристи да подпомогнат гранична полиция на границата. Знаем, че ЕС ще изпрати 200 служители на ФРОНТЕКС също да подпомогнат нашата гранична полиция. Изпраща се техника. Ето монтират се газ анализатори на граничните пунктове, за да може да се хващат мигранти в затворени помещения – в камиони, във влакови композиции. Така че ние вземаме всички мерки, за да бъде сигурна нашата граница, независимо от това какво ще се разберат ЕС с Турция и какво ще стане с европейското споразумение. Ние сме длъжни по всякакъв начин да укрепим границата, така че да сме готови за евентуално лошо развитие, например, ако Турция не изпълни всички 72 изисквания, не се дадат визи и т.н. Така че колкото има повече такива двустранни споразумения, те са гаранция, че България няма да бъде поставена като заложник в една ескалираща ситуация между трети държави и ЕС”, категоричен е той.

 

Емил Радев добави, че ФРОНТЕКС може и да ни помага, но трябва да разчитаме на собствени сили и на съседните държави.

 

“Европейският съюз винаги ще окаже помощ на нашата държава и ще дам примера с 200-те служители на ФРОНТЕКС, но въпреки това ние трябва да предприемаме всички действия, които нашата държава има възможност да извърши – да укрепим границите, да сключим споразумения с нашите съседи и да направим процедурите колкото се може по-бързи, за да можем да правим реадмисия на тези, които нямат право на убежище в ЕС и в частност в нашата страна. Така че, колкото повече такива споразумения с нашите съседи подпишем и те реално действат и не биха били поставени под условия като визите за ЕС например, толкова повече ще е гарантирана сигурността на България в тази доста тежка мигрантска криза”, завърши варненецът.

 

Прочетете още: Емил Радев: Европейската гранична и брегова охрана е стъпка към по-сигурна Европа

Коментари

Новини Варна