IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
20:29 | 4 ноември 2016
Обновен: 01:07 | 14 май 2024

Росен Плевнелиев: Да приемем решението на народа такова, каквото е!

Да уважават хората и правото им да правят избор свободно и независимо, призова президентът политическите партии в навечерието на деня за размисъл

По материала работи: Слав Велев
Росен Плевнелиев: Да приемем решението на народа такова, каквото е!

Президентът Росен Плевнелиев призова политическите партии и всички участници в предстоящите избори да уважат правото на народа да направи своя избор свободно и независимо. Това заяви държавният глава в традиционното си обръщение преди деня за размисъл на президентските избори и националния референдум на 6 ноември, което беше излъчено тази вечер по БНТ и БНР.
 

"Нека не натоварваме деня за размисъл с опити за манипулация и нерегламентирано привличане на гласове. Познаваме този подход от близкото минало, но всеки трябва да се е убедил, че подобен успех е измамен, а пораженията, които нанася на политическата система и на гражданското общество са несравнимо по-тежки. Нека всички да уважим народа си, да повярваме в неговата мъдрост и да приемем решението му такова, каквото е", апелира Росен Плевнелиев.
 

Държавният глава призова още всеки гражданин да упражни своята власт, защото гласуването не е просто задължение или право, не е еднократен акт на подкрепа за политик и политическата сила, която го е издигнала, а е най-мощното оръжие за задаване посоката на развитие на страната за един по-дълъг период от време.
 

"Днес Европа и светът преживяват един от най-тежките си периоди от седемдесет години насам. Трудностите не бива да ни плашат, още по-малко трябва да търсим екстремни и екстравагантни решения", каза президентът.
 

"Нагледахме се на месии и популисти в нашата история. Те винаги идват в тежки времена, експлоатират страховете на хората и никога не са довели, който и да е проблем, до трайно решение", посочи още Росен Плевнелиев.
 

Държавният глава призова да се гласува разумно, да се подкрепят устойчивите решения и да се даде път на ценностите и морала, на демокрацията, мира и свободата. Когато застанем пред урните нека подкрепим ценностите и реалистичния подход, даващ решения по пътя на осъществяване на националния идеал, каза президентът Плевнелиев.
 

"България е част от най-достойните съюзи на демократични и свободни държави - ЕС и НАТО. Ние сме там не заради фондовете, които получаваме от Европа, и не само за сигурността, която ни гарантира НАТО. Това е нашият цивилизационен избор, нашето семейство и ценности - да живеем по правила, да поставяме на първо място човека, да изградим държава, в която демокрацията, плурализма и справедливостта нямат алтернатива", посочи президентът.
 

Той изрази увереност, че и при тези избори българският народ ще покаже, че освен качествата на един или друг кандидат, ценностният ни избор е съзнателен така, както безалтернативни са мирът, свободата и демокрацията.

Коментари

Новини Варна