Герджиков представя резултатите от ревизията по министерства
Той възложи изготвянето на аналитични доклади за състоянието на ведомствата на първото заседание на правителството, проведено на 31 януари
Публикувана: 17 Feb 2017 | 8:56

Служебният премиер Огнян Герджиков представи в Министерския съвет обобщен доклад за състоянието на министерствата и дейността по провеждането на обществените поръчки. Докладът обобщава състоянието на административния капацитет на министерствата и изпълнението на техните функции с акцент на обществените поръчки.


 
По думите на Герджиков, в част от тях не са установени съществени нарушения при провеждането на обществените поръчки. Това са министерството на финансите, на транспорта, на младежта и спорта, на околната среда и водите, на социалното, на туризма, образованието и енергетика. 

 

Има единични случаи на административни и технически пропуски, които като цяло не се отразяват върху законосъобразността на проведените процедури за възлагане на обществени поръчки. Там, където са установени нарушения, сигналите са изпратени до компетентните институции за последващи действия. 

 

Пълният доклад от проверките ще бъде публикуван в понеделник, уточни Огнян Герджиков, цитиран от БНТ. Във връзка със сменените областни управители премиерът Герджиков съобщи: "Поради зачестилите напоследък спекулации по смените на областните управители бих искал да подчертая, че освобождаването на областни управители и назначаването на нови бе осъществено изцяло в рамките на закона с решение на МС. От страна на правителството не са изпращани каквито и да било писма, адресирани до конкретни личности. Кадровата политика по отношение на областните управители е публична, решенията по този въпрос също са публични".


Министерството на отбраната обаче през 2016 година е имало 113 обществени поръчки като са прекратени 31. От останалите 82 са открити нарушения в 45 процедури. От тях по девет процедури има индикатори за измами и други сериозни нарушения и са предадени на военна прокуратура, каза Герджиков.

Коментари ( 0 )