IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
16:54 | 14 декември 2017
Обновен: 06:24 | 10 април 2024

Путин предупреди САЩ: Не използвайте сила срещу КНДР!

Това ще има катастрофални последици, убеден е руският президент

По материала работи: Пламен Янков
Путин предупреди САЩ: Не използвайте сила срещу КНДР!

Руският президент Владимир Путин предупреди САЩ да не използват сила срещу Северна Корея, защото последиците ще бъдат катастрофални, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

 

На традиционната си пресконференция в Москва в края на годината той каза, че Русия е обнадеждена от последното изявление на американския държавен секретар Рекс Тилърсън за готовност за разговори с Пхенян. Това показва, че в последно време в американското ръководство като цяло и в Държавния департамент в частност явно протичат някакви промени, осъзнаване на реалностите, отбеляза Путин.

 

Русия не признава ядрения статут на Северна Корея, посочи той, но добави, че някои минали действия на Вашингтон са провокирали Пхенян да наруши споразумението от 2005 г. за прекратяване на неговата ядрена програма.

 

Руският президент саркастично отбеляза, че САЩ търсят помощ от Русия за уреждане на кризата около Северна Корея, а в същото време й налагат нови санкции, поставяйки я на една дъска с Иран и Северна Корея.


Говорейки за украинската криза, Путин изтъкна, че Съединените щати са пълноправен участник в нейното уреждане независимо от 4-странния нормандски формат (б. ред.: Украйна, Русия, Франция и Германия). "Нужно ли е те да бъдат и формално включени в нормандския формат", попита риторично той и отбеляза, че това не зависи от Русия и че той самият никога не е бил против.

 

Путин отново посочи, че в контролираните от проруските сепаратисти територии в Източна Украйна няма руски войски, но че там действат местни формирования, които "са самодостатъчни и са способни да отразят всякакви мащабни (украински) военни акции срещу Донбас".

 

Ако местните хора бъдат лишени от възможността да се защитават, т. нар. националистически батальони ще извършат в Източна Украйна клане, по-лошо и от това в Сребреница, отбеляза той.

 

Путин обвини прозападното правителство в Киев, че спъва развитието на Минския мирен процес, който има за цел да се намери изход от конфликта в Източна Украйна и блокира усилията да се договори размяна на пленници.

 

Говорейки за действията на бившия грузински президент Михаил Саакашвили, преквалифицирал се в украински политик, Путин каза, че той плюе в лицето и на украинския, и на грузинския народ с последните си изпълнения.

 

Руският лидер отбеляза също, че му е омръзнало да слуша обвинения от Варшава, че самолетната катастрофа край Смоленск през 2010 г., при която загина тогавашният полски президент Лех Качински, е резултат от руска провокация.

 

"Не е имало никакви взривове. Всичко това е изследвано от експертите и от полска, и от руска страна. Най-щателно е проучено всичко, което е ставало в самолета", когато някой влязъл в кабината и наредил на пилотите да кацнат, въпреки че те му казали, че не трябва, припомни Путин.
 

БТА/dnes.bg

Коментари

Новини Варна