Николина Ангелкова: Туризмът губи от липсата на съоръжения
Всяко инвестиционно намерение в планините ще бъде оценявано за въздействие върху околната среда, обясни министърът на туризма
Публикувана: 21 Jan 2018 | 12:28

Туризмът губи от липсата на съоръжения не само в Пирин и Банско, но и в Рила и Стара планина, където има малки курорти с потенциал за развитие. Това коментира пред БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова.

 

Тя допълни, че увеличеният брой туристи привлича инвестиции и така "колелото икономически се завърта" и се търси начин за развитието на всички курорти. При това обаче ще бъдат спазени всички екологични изисквания и всяко инвестиционно намерение ще бъде оценявано по българското и европейското законодателство. Лифтовете са най-екологичният транспорт и може да помогне за развитието и на летния туризъм в зимните курорти, смята още Ангелкова. Тя допълни, че решението на правителството не дава автоматично право за строеж на втори лифт в Банско - той ще трябва да премине цялата процедура и да получи Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС).

 

Министърът на туризма обеща намаляване на административната тежест в сектора в рамките на тази година и облекчаване на някои от регистрационните режими. Министерството разработва и дигитална стратегия за развитието на туризма, стана ясно още от думите на Ангелкова пред националната телевизия.Контролът обаче ще бъде допълнително засилен. Ангелкова посочи, че в България има 3 310 регистрирани туроператори и в момента се извършва проверка на дейността им. Вече започна процедура за изтриване на 118 оператора от регистрите, които не изпълняват изискванията на Министерството на туризма.

 

Ангелкова отбеляза още, че 2017 година е една от най-успешните в сектора на туризма. За първите 11 месеца на миналата година приходите от туризъм са в размер на 6,6 млрд. лева. 8,4 млн. чужди туристи са посетили страната ни.

 

Тя допълни, че усилията на България са насочени към утвърждаване на целогодишна туристическа дестинация и се планира развитие на гурме туризма, спа, приключенски и т.н.За нея тази стратегия е успешна, защото в преходните между традиционните за летния и зимния туризъм периоди се наблюдава ръст на туристите между 7% и 17%.Очакванията за 2018 година също са добри - 90% от местата в петзвездните хотели са вече резервирани, отчете още министърът на туризма. Тя отчете, че всяка година качеството на туристическия продукт се подобрява и все повече туристи гласуват доверие на страната ни.

 

investor.bg

 

 

Четете още: България не се възползва от големия земеделски пазар

Коментари ( 0 )