IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
16:20 | 16 май 2018
Обновен: 10:32 | 12 април 2024

Допълниха с 200 адреса системата за прием в първи клас във Варна

Това стана на заседание на постоянната комисия „Наука и образование“

По материала работи: Борис Проданов
Допълниха с 200 адреса системата за прием в първи клас във Варна

С около 200 адреса беше допълнена базата данни на новата система от правила за електронен прием в първи клас в училищата на територията на община Варна. Това стана на заседание на постоянната комисия „Наука и образование“.


От нейния председател Славчо Славов разбрахме, че в ЕСГРАОН ще бъдат добавени предложените от директора на дирекция „Образование и младежки дейности“ Лилия Христова адреси, които попадат към обхвата на съответни училища. 


Във вече приетата от Общинския съвет система първокласниците са разделени на 4 групи. В първата попадат децата, чийто семейства повече от три години са на един и същи адрес в прилежащия район на училището. Тази уседналост почти сигурно ще гарантира прием на детето в първи клас. Във втората група влизат малчуганите, които живеят в района повече от година, но по-малко от три години, а в трета група са семействата с променен адрес през последната една година. В четвърта група са децата, които живеят извън района на училището.


Когато броят на децата в определена група е повече от местата за прием, първокласниците ще се подреждат по допълнителни критерии.  Най-много точки  ще получават децата, чиито братя и сестри са в същото училище и/или са завършили там подготвителна група.


Системата е изцяло съобразена с изискванията на наредбата за организация на дейностите в училищното образование на ресорното министерство. Единственият критерий, който община Варна е добавила, е поредност на желанието на родителя за прием на детето в съответното училище. Промените влизат в сила за учебната 2018/2019 г.

 

Още по темата: Нови критерии за прием на първокласниците във Варна от есента

 

 

Коментари

Новини Варна