IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
11:36 | 25 май 2018
Обновен: 13:35 | 15 април 2024

Путин и Борисов ще говорят за енергетика

Това коментира външният министър Екатерина Захариева

По материала работи: Слав Велев
Снимката е илюстративна.

България има съвсем друго възприятие. Така външният министър Екатерина Захариева отчете успехите на дипломацията ни и ефектите от Българското председателство на Европейския съвет. Стоим много добре на европейската и световна сцена, каза тя пред БНТ.

 

Няма по-голяма реклама за България, смята първият ни дипломат. Затова е нужно обединение на политиците, за да се представи държавата пред партньорите си.

 

Преди около два месеца Борисов се е чул с руския президент Владимир Путин. Тази среща не е по спешност, отчете външният министър.

 

Основно Путин и Борисов ще говорят за енергетика. Иран трябва да спазва ядреното споразумение, категорична е Захариева за иранската ядрена сделка. По сделката Русия, Китай и ЕС на едно мнение, подчерта тя.

 

В ефира на БНТ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева също увери, че срещата на премиера в Москва е подготвяна отдавна. Самата Захариева участва в среща на страните от Г-20 в Буенос Айрес.

 

 

Министър Захариева потвърди датата на срещите - 30-ти май. Темите са енергийните проекти и икономически въпроси. По думите й за България е много важно да получава директно доставките, а не да плаща за транзит на газ.

 

По време на среща ще бъде обсъден и туризмът. Захариева припомни, че президентите Еманюел Макрон и Владимир Путин също са се срещнали и са обсъдили запазване на ядрената сделка с Иран - "нещо, което също вълнува България", коменитира Захариева.

 

Тя бе категорична, че Иран трябва да спазва сделката и ясният план за ядрено разоръжаване. Това е първото условие на ЕС, ако Иран изпълнява ангажиментите си по този план - ЕС ще изпълнява също ангажиментите си по споразумението коментира Захариева.

 

По думите й по отношение на сделката ЕС - Русия и Китай са на едно и също мнение.

 

Министър Захариева припомни, че са основателни притесненията на САЩ за балистичната програма, но не мислим, че ако приключим това споразумение, ще имаме по-силна позиция при разговорите.

 

САЩ са стратегическият партньор на ЕС. Продължават разговорите в тази посока, увери Захариева. До края на месеца трябва да стане ясно дали САЩ ще изключи ЕС от списъка на държавите, които се облагат с мито вносът на алуминий и стомана. Позицията на ЕС е, че не може да преговаря с вдигнати до стената ръце и иска изключване на страните от ЕС от този списък, за да започнат разговорите за задълбочаване на търговията с LNG.

 

България ще домакинства срещата. Важни теми ще са селското стопанство 16 плюс 1 между лидерите от Централна, Източна Европа и Китай стопанство, земеделието. Срещата е в началото на юли.

 

Министър Захариева се е срещнала с китайския си колега по време на срещата на Г-20. Тя заяви, че са разговаряли и те са много щастливи, че България ще е домакин на тази среща. Китайският й колега е изказал съболезнования за неуспешната мисия по издирването на Боян Петров.

 

Китай имат интерес от участие в големите инфраструктурни проекти, коментира Захариева. Два дни преди срещата Г-20 китайският премиер пристига в страната ни на четиридневна визит. Той идва с делегация от 700 души. "Китайски инвеститори проявяват интерес към АЕЦ Белене - така, че това ще е една от важните теми", коментира Захариева.

 

Относно посещението в Рим по повод 24 май - министър Захариева коментира, че остава в миналото времето, когато българската делегация и македонската са се изчаквали по ъглите - кой пръв да се поклони пред папата.

 

Относно предложението за името на Македония - Илинденска Македония - Захариева коментира, че й се иска да го приеме като израз на желание на Македонската страна да покаже, че имаме обща история и общо минало. Министър Захариева коментира, че има пет предложения за името, които съвсем не са лоши и се надява да бъде избран някой от тях.

 

Дипломат №1 е доволна, че противоречието между България и Македония е преодоляно. Като добър знак тя вижда общата визита при папата на премиера Бойко Борисов и македонския му колега Зоран Заев.

 

news.bg

 

Четете още:   

Коментари

Новини Варна