Вучич: Няма нито един сърбин, който да не обича българите!
Радев призова за единство на българското малцинство в Сърбия
Публикувана: 22 Jun 2018 | 15:39

Снимка: Президентство

Девет медии на български език ще получат увеличено финансиране от сръбската страна - три пъти повече в сравнение със сегашното.

 

Това обяви президентът Румен Радев на съвместен брифинг със сръбския си колега Александър Вучич днес след срещата на двамата президенти с българското национално малцинство в Димитровград, предаде БТА.

 

Радев отбеляза по въпроса за образование на български език, че след 30 години без издаване на български учебници от миналата година са издадени всички учебници за основно образование и се чакат решенията на Националния съвет на националното ни малцинство да предоставят вариантите и сръбската държава е готова веднага да отпечата учебниците за средно образование.

 

По-тежкият проблем е обезлюдяването, той не зависи от еднолично решение, коментира още Румен Радев. Той посочи, че има план, полагат се съответните грижи, инфраструктурата продължава да се развива.

 

Призовах местната власт, в която участват много представители на нашето национално малцинство, да вършат по-ефективна работа за привличане на инвеститори, заяви още българският президент.  

 

"За здравеопазването ще има още финансова подкрепа за местните медицински пунктове, потвърден е ангажиментът на ВМА да се извършва лечение и там, и периодично да се изпращат специализирани екипи и да се води профилактична дейност тук, на място. Има огромен прогрес в законодателството на Сърбия по отношение на малцинствата и очакваме този ефект да се види тук на място", заяви Румен Радев.

 

Той посочи, че днешната среща е била безпрецедентна, защото двамата президенти - и на Сърбия, и на България - са били на откровена и ползотворна среща с нашето национално малцинство. Радев отбеляза, че съдбата на това малцинство е изключително важна не само за България, а и за Сърбия, и за двустранните ни отношения, и за европейската перспектива на Сърбия. 

 

Между мен и президента Вучич има отношения на близост, конструктивност и пълна откровеност. Ние знаем проблемите, има нов дух в нашите отношения, има ангажираност на българската държава, личен ангажимент на президента Вучич, но трябва тук да има спазване и на сръбските закони, отбеляза българският държавен глава.

 

Според него понякога нетърпението да се свърши нещо води до някои нелепи ситуации - като задържането на двете паметни плочи или задържането на медиците ни. Да си гражданин тук с българско самосъзнание означава да бъдеш лоялен и към законите на държавата, в която живееш, отбеляза българският държавен глава.

 

Той каза, че е призовал за по-голямо единство в българското национално малцинство като общност тук, както и в Националния съвет на българското национално малцинство, защото от това единство зависи до каква степен и сръбската, и българската държава могат да се ангажират с решаването на проблемите.

 

Той благодари на президента Вучич и го поздрави за лидерството му и политическата отговорност да се работи заедно за постигне на пълно историческо помирение, за решаване на проблемите на националното ни малцинство, за развитие на отношения в дух на приятелство.

 

Радев открои поднасянето на цветя на паметника на Нешков връх, както и решението за връщането на двете паметни плочи, които още в понеделник ще бъдат върнати в Босилеград.

 

Вучич категорично изрази становището си, че сръбската държава по никакъв начин няма да толерира езика на омразата и действия, които водят до прояви от такъв характер и негативна реторика, заяви още президентът Радев.

 

Ние, сърбите, обичаме българите, искрено казвам, че при нас няма нито един сърбин, който не обича българите, каза сръбският президент Александър Вучич. Желаем добри отношения, и ако някой каже, че се нуждаем от България само за да продължим по пътя към Европейския съюз, това не е така. Нуждаем се от България като съсед, като приятелска държава, отбеляза Вучич. Разбира се, европейската перспектива е добре дошла, но това за нас не е повод или мотив за добри отношения с България, заяви той.

 

Вучич каза, че е настоял пред президента Радев и пред българите да кажат какво трябва да се направи и какви са конкретните задачи за решаване. Разговаряхме и по проблемите, касаещи инвеститорите тук и ще направим усилия да ги решим, посочи сръбският президент. Според него, когато туристите опознаят красотата на земите около Босилеград и Димитровград, ще има и инвестиции в туризма.

 

Много съм щастлив заради посещението на българския държавен глава. Днес двамата ще отидем на Нешков връх, където са погребани сърби и българи, посочи сръбският президент.

 

Румен Радев е от вчера на двудневно официално посещение в Сърбия по покана на своя сръбски колега  Александър Вучич. Днес двамата държавни глави освен срещата си с българското национално малцинство в Димитровград посетиха и гимназията "Св. Св. Кирил и Методий" и направиха първа копка за паметник на Св.Св. Кирил и Методий.

 

Dnes.bg

Коментари ( 0 )