Радев към Борисов: Не става въпрос за война, а за закона!
Президентът бил отворен и готов за конструктивни решения
Публикувана: 18 Sep 2018 | 16:36
Колаж: Dnes.bg

Президентът Румен Радев отвърна на премиера Бойко Борисов, като настоя, че не става въпрос за война между институциите, а за спазването на закона.

 

Тази сутрин министър-председателят отново настоя, че съгласувателната процедура за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР е формална.

 

По думите му става дума за волеизявление на Маринов, затова счел, че няма необходимост за съгласуване с президента.

 

За неподписания указ: Игри на процедурни упражнения и излишна драма

Радев за указа: Законът да се спазва на най-високо ниво!

"Както от командващ ВВС ставаш президент – кой да те спре? Ние можехме тогава да не го освободим по тази логика, но… главният секретар иска да стане министър… Какви мотиви да напиша? "Моля, подпишете, защото той иска да стане министър". Добре, ще напишем и това. Но считам, че е формално", разясни премиерът.

 

Борисов казал и на депутатите от ГЕРБ да изчакат разписване на указа, "за да не предизвикаме втора буря".

 

Бурята по оста "Дондуков" 1-2 не секва обаче вече втора седмица, а причината – бавенето на президентския указ за главсека на МВР, който е номиниран за министър.

 

"Законът не се коментира, а се спазва. Изглежда за правителството е непосилна задачата да спазят закона и това не е първият случай", настоя днес пред журналисти държавният глава в Букурещ, след участието си в срещата на върха на инициативата "Три морета".

 

 

"Елементарно е и е много лесно, стига да се изпълни това, което повеляват нормативните документи", посочи Радев, попитан дали има обозрим срок, в който е решил да подпише указа.

 

Той добави, че винаги е отворен и готов за конструктивни решения.

 

"Дай Боже всекиму такава изолация. А когато хора разбират от всичко и успяват да коментират всичко - от недвижима собственост до външна политика, виждате резултатът какъв е", коментира президентът твърденията на управляващите, че е изпаднал във "външна изолация".

 

Попитан за сезирането от него на Конституционния съд по повод разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Административно-процесуалния кодекс, президентът заяви, че мотивите му са много прости и ясни.

 

"Законността не е услуга, която правовата държава предоставя на гражданите, а условие за нейното съществуване", коментира държавният глава, който смята, че редица разпоредби в предложението за изменение на АПК не съответстват на Конституцията.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

 

Коментари ( 0 )