IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
20:56 | 16 декември 2018
Обновен: 04:02 | 14 март 2024

Радев в Аман: За бежанците, сирийската криза, търговията

Диалогът с Йордания на ниво държавни глави да продължи

По материала работи: Юлиян Атанасов
Радев в Аман: За бежанците, сирийската криза, търговията

Снимка: БТА

Йордания трябва да бъде подкрепяна от България, от страните от ЕС, защото това е бариера за нелегалната миграция, каза пред журналисти президентът Румен Радев, който се срещна днес в Аман с краля на Йордания Абдула Втори, в рамките на официалното си посещение в близкоизточната държава.Общото послание, което отправяме, е че този диалог на ниво държавни глави трябва да продължава, защото имаме нужда от това взаимноизгодно сътрудничество, което в момента съществува и може да бъде развито още повече, посочи Радев, цитиран от БТА.Двамата държавни глави са обсъдили политическата ситуация в региона на Близкия Изток, както и проблема с бежанците. Радев напомни, че Йордания е приела милиони бежанци, а само от сирийската криза те са над 1 млн. и 300 хиляди, което натоварва социалната, здравната и други системи в страната. Затова Йордания трябва да бъде подкрепяна от България, от страните от ЕС, защото това е бариера за нелегалната миграция. Йордания води успешна борба срещу тероризма, срещу нелегалния трафик на оръжие, с политическата нестабилност. Йордания е остров на стабилност, на който можем да разчитаме в района на Близкия Изток, и този остров трябва да се разраства, коментира българският президент.

 

Румен Радев открои и бизнес сътрудничеството. Той определи днешния българо-йордански бизнес форум в Аманската търговска камара като много успешен и отбеляза присъствието на над 30 български компании в различни сектори - от селското стопанство до високите технологии, включително в областта и на отбранителната индустрия. С краля на Йордания имаме амбицията да направим нещо повече за коопериране на военните индустрии на двете държави, за обмен на технологии, създаване на съвместни предприятия.Сигурността тук е приоритет и е нормално да бъде така, коментира Радев като напомни, че Абдула Втори е инициирал Процеса от Акаба за обединяване на международните усилия в борбата срещу тероризма. Тази година, по думите на президента, темата вече се е разширила и за борба срещу тероризма и радикализацията на Балканите. В това отношение ще продължим да работим заедно, не само с обмен на информация. Крал Абдула Втори има готовност да ни подкрепи и за законодателни промени, които да противодействат на радикализацията, посочи Радев.

 

По думите му в Йордания този въпрос е решен на конституционно ниво. Това са важни въпроси, защото в този регион радикализацията ражда тероризъм и ние трябва да направим всичко възможно да не допуснем такива процеси при нас, коментира президентът Радев. Попитан в какво ще се изразява тази подкрепа, президентът посочи, че от йорданска страна са готови да споделят как въпросът е решен законодателно при тях и как обществото тук поддържа тези положения в тяхното законодателство, които предотвратяват радикализацията и външно религиозно влияние под каквато и да е форма. Не можем да отречем, че това го има в България, имаме външни религиозни влияния и трябва да бъдем изключително внимателни, посочи Радев, като добави, че имаме пълната подкрепа от йорданската страна с нейната експертиза в областта.

 

На въпрос как кралят е възприел идеята за откриване на йорданско посолство в България, президентът Радев отговори, че тя е била възприета много положително и монархът е поставил задачата на министъра на външните работи. Това ще бъде от полза, вие видяхте какъв топъл прием имаме от нашата общност тук, от йорданците, учили в България, посочи президентът Радев. Той изрази надежда да има такова посолство скоро. Най-вероятно ще има и визита на краля на Йордания и неговата съпруга в недалечно бъдеще.

 

Имаме много въпроси, по които можем да работим много по-ефективно, коментира президентът Радев и открои образованието, където по неговите думи имаме загубени позиции. В миналото сме имали много повече йордански студенти, днес те са около 20 човека, но вече има виждане и желание техният брой да бъде увеличен, добави държавният глава.

 

Президентът посочи още, че днес ще посети и Центъра за подготовка на специалните сили, който е на световно ниво. Натрупали са много опит, регионът е такъв, каза Радев и добави, че в делегацията са и трима офицери от Силите за специални операции, чиято задача е да видят как е организиран йорданският център. Такава задача съм поставил и на нашите Специални сили - да разработят проект за изграждане на център за подготовка, посочи президентът Румен Радев.Държавният глава открои важността на срещата с краля на Йордания при посещението. Продължаваме нашия диалог, това е третата ми среща с него, посочи Радев.

 

По-рано днес в кралския дворец българският президент и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати с официална церемония от техни величества крал Абдула Втори и кралица Рания. След срещата между двамата държавни ръководители и техните съпруги се състояха и пленарните разговори на двете делегации.Кралят приветства водената от президента делегация и добави, че това е и възможност за отбелязване на 50-годишните дипломатически отношения между двете страни. Абдула Втори открои и възможностите в търговската сфера за двете страни. Присъствието ви тук е възможност за засилване на тези връзки, добави йорданският крал.Той посочи предизвикателства пред международната общност като тероризма, отбелязвайки, че Йордания и България имат своята уникалност в умереността и толерантността си.

 

dnes.bg

Четете още: Цветанов към президента: Да каже как е финансирана кампанията му

 

Коментари

Новини Варна