IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
10:48 | 20 февруари 2019
Обновен: 00:13 | 28 април 2024

България ратифицира Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО

По време на гласуването в парламентарната зала беше председателят на македонския парламент Талат Джафери

По материала работи: Слав Велев
България ратифицира Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО

140 депутати в Народното събрание гласуваха единодушно присъединяването на Северна Македония към НАТО.

 

"Република България е последователен привърженик на евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани. Това беше демонстрирано по време на българското председателство на ЕС", заяви външният министър Екатерина Захариева.

 

Тя припомни, че преди броени дни македонският премиер Зоран Заев е подчертал в Мюнхен важността на последователната българска подкрепа за членството на неговата страна в евроатлантическите структури.

 

"Наш национален интерес е Македония да бъде част от западните структури. Съвместните учения на нашите армии ще допринесат не само за повишаването на бойната готовност, но и за преодоляване на наслагваните предубеждения. Ще продължим с дипломатическите усилия Македония да стане член на ЕС и да получи покана за започване на преговори през юни. Бъдещето пред нас е общо, както е общо нашето минало", подчерта Захариева.

 

По време на гласуването в парламентарната зала беше председателят на македонския парламент Талат Джафери.

 

„Положихме много усилия. Да благодарим на парламента за това мъдро решение по повод ратификацията по приемането на Северна Македония в НАТО”, заяви премиерът Бойко Борисов преди днешното заседание на кабинета.

 

btvnovinite.bg

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна