България ратифицира Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО
По време на гласуването в парламентарната зала беше председателят на македонския парламент Талат Джафери
Публикувана: 20 Feb 2019 | 10:48

140 депутати в Народното събрание гласуваха единодушно присъединяването на Северна Македония към НАТО.

 

"Република България е последователен привърженик на евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани. Това беше демонстрирано по време на българското председателство на ЕС", заяви външният министър Екатерина Захариева.

 

Тя припомни, че преди броени дни македонският премиер Зоран Заев е подчертал в Мюнхен важността на последователната българска подкрепа за членството на неговата страна в евроатлантическите структури.

 

"Наш национален интерес е Македония да бъде част от западните структури. Съвместните учения на нашите армии ще допринесат не само за повишаването на бойната готовност, но и за преодоляване на наслагваните предубеждения. Ще продължим с дипломатическите усилия Македония да стане член на ЕС и да получи покана за започване на преговори през юни. Бъдещето пред нас е общо, както е общо нашето минало", подчерта Захариева.

 

По време на гласуването в парламентарната зала беше председателят на македонския парламент Талат Джафери.

 

„Положихме много усилия. Да благодарим на парламента за това мъдро решение по повод ратификацията по приемането на Северна Македония в НАТО”, заяви премиерът Бойко Борисов преди днешното заседание на кабинета.

 

btvnovinite.bg

 

Четете още:  

Още от: Политика

Коментари ( 0 )