IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 28°
Политика
19:14 | 22 юни 2019
Обновен: 01:06 | 10 април 2024

Българският посланик във Ватикана връчи акредитивните си писма на папа Франциск

По материала работи: Слав Велев
Снимка: МВнР

Българският посланик във Ватикана Богдан Паташев връчи днес акредитивните си писма на папа Франциск, съобщиха от Министерството на външните работи.

 

Церемонията се състоя в Апостолическия дворец във Ватикана, на която съгласно установения протокол, присъства и семейството на посланика. След официалното връчване на писмата, посланикът поднесе фототипен сборник с исторически документи за връзките между България и Светия Престол от покръстването на българите до днес. Папа Франциск подари на новия посланик официални издания на своите енциклики и публикация на последния подписан документ в Абу Даби за братството между хората.

 

След официалната среща посланикът разговаря с папа Франциск в личния му кабинет. По време на срещата Негово Светейшество припомни моменти от скорошното Апостолическо пътуване в България, като отново със задоволство спомена децата получили първо причастие в град Раковски и впечатлението си от отличната им подготовка, както и срещите му с млади и възрастни хора по време на публичните събития. Посланикът поднесе поздрави от името на президента, на премиера и правителството на Република България, на българския патриарх и на католическите епископи.

 

Папа Франциск извън протокола в България – видео, което докосна сърцата на хиляди хора

 

Новият посланик бе приет след това и разговаря с Държавния секретар кардинал Пиетро Паролин и бяха обсъдени теми от взаимен интерес.

 

Посланик Паташев и членовете на семейството в тържествено шествие бяха придружени от екип на папския церемониал и ескорт на швейцарската гвардия до базиликата „Св. Петър“, където влязоха през централния вход и посетиха капелата, в която е изложено св. Причастие, олтара с мощите на Св. Йоан XXIII (папа Ронкали) и накрая се преклониха пред централния олтар над гроба на Св. Петър.

 

Богдан Паташев е роден през 1968 г. в София. Завършва френската гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ в София и започва да следва медицина. След 1989г. заминава за Рим, където учи философия, археология, богословие и източни духовни науки.

 

От 2006 г. до 2018 г. е министър-съветник и заместник-посланик в посолството към Малтийския орден, а от 2007 г. до 2017г. е отговорник за медиите и обществените връзки на Междуритуалната епископска конференция на България. От 2017 г. до 2019 г. е неин генерален секретар и говорител.

 

Говори италиански, френски, английски и руски.

 

В новата ни история, пълни дипломатически отношения между България и Светия престол са установени на 6 декември 1990 г.

 

Добрите дипломатически контакти и работа в последните десетилетия направиха възможни две исторически посещения на папи в България, през 2002 г. на папа Йоан Павел II и през май т.г. на папа Франциск с мотото “Мир на земята”, което подчерта важната роля, която страната ни е имала и играе в момента за поддържането и изграждането на мира.

Освен към Светия Престол, Богдан Паташев ще бъде и посланик на Република България към Суверенния Малтийски орден.

 

 

dariknews.bg

 

Коментари

Новини Варна