IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
08:08 | 11 август 2019
Обновен: 00:31 | 16 февруари 2024

Започна посещението на премиера Борисов в Туркменистан

За България Туркменистан е важен партньор в Централна Азия и в района на Каспийско море

По материала работи: Пламен Янков
Започна посещението на премиера Борисов в Туркменистан

Снимка: Министерски съвет
 

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Туркменистан, където през следващите два дни ще участва в Първия каспийски икономически форум.
 

Настоящата визита в Туркменистан е втора за премиера Борисов. В рамките на втория му мандат като министър-председател, през 2015 година той направи официално посещение в Ашхабад, с което беше реализирана важна стъпка за възстановяване на двустранния диалог на най-високо и високо равнище. Тогава беше подписано Съвместно заявление на министър-председателя Бойко Борисов и президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, в което бяха набелязани основните области на двустранното сътрудничество. Като потвърждение на конструктивния характер на отношенията между двете страни, в рамките на настоящото посещение се предвижда допълнително да бъде разширена двустранната договорно-правна база и да се постигнат нови конкретни договорености.
 

За България Туркменистан е важен партньор в Централна Азия и в района на Каспийско море. Двете страни поддържат традиционно добри и приятелски отношения. Като цяло, регионът на Каспийско море е ключов за търговията и свързаността на Европа с Централна Азия, Средния и Далечния Изток. В този смисъл българската страна неведнъж е изразявала интереса си относно транспортната и енергийна свързаност в региона и разглежда предстоящия икономически форум като подходяща възможност за диалог по темите от взаимен интерес.
 

Министър-председателят Бойко Борисов беше поканен лично от президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов да вземе участие в Първия каспийски икономически форум. Събитието, което ще се проведе на 11 и 12 август в националната туристическа зона „Аваза“, ще събере държавните и правителствените ръководители на каспийските държави, лидери на заинтересовани страни, близки до Каспийския регион, както и представители на международни икономически, финансови, транспортни, екологични и други организации. 
 

Фокус на дискусиите ще бъдат развитието на икономическото сътрудничество в Каспийския регион и създаването на условия за големи проекти. Лидерите ще обсъдят още ролята на каспийската икономика в глобален контекст, инвестиционната привлекателност в петролната и газовата промишленост, в електроенергията, транспорта, търговията, агроиндустрията, туризма и други сфери от общ интерес за участниците.

 

Форумът в „Аваза“ ще се проведе в три паралелно провеждащи се модула. В дневния ред на първия от тях е Международната конференция „Каспийско море - Развитие на международно икономическо сътрудничество“ като успоредно с нея са предвидени бизнес форуми и кръгли маси. Вторият модул включва официалното откриване на Каспийска изложба за иновативни технологии. В третата част се предвиждат срещи между представителите на страните-участнички, бизнеса и компаниите, както и подписването на документи.

Коментари

Новини Варна