IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
19:05 | 25 август 2019
Обновен: 05:58 | 28 март 2024

Ердоган ще посети Москва по повод бомбардировките в Сирия

Турски конвой едва не бе ударен при изстрелите в провинция Иблин

По материала работи: Слав Велев
Ердоган ще посети Москва по повод бомбардировките в Сирия

Турският президент Реджеп Ердоган ще направи официално посещение в руската столица, за да се срещне със своя колега Владимир Путин по повод бомбардировките в сирийската провинция Иблин, които едва не поразиха турски конвой с войници, предаде Al Jazeera.Говорител от Кремъл потвърди за визитацията, която ще се състои на 27 август по време на авиошоуто Макс на летище „Жуковски“.Турция и Русия имат сключено споразумение по сирийския въпрос, касаещо опазването на провинция Иблин от държавната офанзива. Двете страни заемат противоположни позиции по отношение на местната власт. Анкара не одобрява политиката на сирийския държавен глава Башар ал-Асад и подкрепя бунтовническите сили, докато Москва е в тясно съюзничество с Дамаск.

 

На 20 август конвой с турски войници попадна в непосредствена близост до бомбардирана зона от сирийската армия. И макар да няма пострадали военни, при инцидента са регистрирани 12 цивилни жертви. Действията тогава бяха остро разкритикувани от турския министър на отбраната Хулуси Акар, който заяви, че това е „категорично нарушение на споразумението“.Очаква се Ердоган и Путин да тушират създалото се напрежение, тъй като и двете страни нямат интерес от задълбочаване на кризата в региона.

 

bloombergtv.bg

Четете още: Пожар на гръцкия остров Самос наложи евакуацията на стотици

Коментари

Новини Варна