IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
09:22 | 22 октомври 2019
Обновен: 00:56 | 29 февруари 2024

Експерт: Путин и Ердоган ще сключат мръсна сделка за Сирия

Случващото се е етническо прочистване на Северна Сирия

По материала работи: Слав Велев
Експерт: Путин и Ердоган ще сключат мръсна сделка за Сирия

Мръсна сделка предстои да се сключи днес в Сочи“. Това каза пред БНР анализаторът доц. Тодор Тодоров по повод предстоящата днес среща на турския президент Реджеп Ердоган и руския президент Владимир Путин в Сочи, на която ще обсъдят интересите на Москва и на Дамаск от създаването на зона за сигурност в Сирия.

 

„Никой няма интерес от това на територията на Североизточна Сирия да съществува този кюрдски анклав, където има една форма на самоуправление под формата на демократична конфедерация, управлявана на социалистически принцип, където има пряка демокрация, равнопоставеност на половете, на различните етноси и религии. Това предстои да бъде унищожено, тъй като Ердоган вижда там основния канал за терористи“, смята Тодоров.

 

„Проектът на Ердоган е да се отърве от сирийците, които са на територията на Турция и се превърнаха в сериозен проблем. Идеята е да ги засели в тази зона за сигурност“, допълниекспертът.

 

Според него Владимир Путин също „няма интерес от съществуването на подобен експеримент“.

 

„Никой няма интерес да си цапа ръцете с кръв. Тази роля ще бъде поверена на Ердоган. Всичко, което се случва, е етническо прочистване на Северна Сирия, което може спокойно да придобие формата на геноцид. Тази зона за сигурност ще бъде изметена, за да бъдат настанени там бежанците, които са в Турция“, каза Тодоров.

 

Той подчерта, че днес очаква двамата президенти да постигнат договорка.

 

„Ердоган ще получи зелена светлина да върши каквото си иска в Сирия, но с условието да не остава в Сирия, тъй като това е важно за Путин. Такава е позицията и на Иран“, прогнозира Тодоров.

 

„Скандалното е, че това етническо прочистване става с очевадното съгласие на САЩ, а това не беше най-коректната позиция, която Щатите можеше да заемат, да предадат своя съюзник, който изнесе на плещите си войната с Ислямска държава. Ако днес си стиснат ръцете с Ердоган и Путин допусне подобна операция, наречена „Мирна пролет“, вината ще лежи и върху руския президент“, категоричен е експертът.

 

По думите на анализатора „Европа се изтегли от дипломатическата роля, която можеше да играе в този конфликт“.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна