IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Политика
18:59 | 13 януари 2020
Обновен: 00:04 | 28 февруари 2024

Мария Габриел положи клетва като еврокомисар пред Съда на ЕС в Люксембург

По материала работи: Слав Велев
Мария Габриел положи клетва като еврокомисар пред Съда на ЕС в Люксембург

Този следобед председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и членовете на Колегиума на комисарите официално положиха клетва пред Съда на ЕС в Люксембург за поемане на задълженията си. Чрез тази тържествена клетва членовете на Комисията се задължават да спазват договорите и Хартата на основните права на Европейския съюз и да упражняват своите отговорности при пълна независимост и в общ интерес на Съюза. Всеки от комисарите положи клетвата на родния си език.

 

„Поемам задълженията да спазвам Договорите и Хартата на основните права на Европейския съюз при изпълнението на всички мои функции, да изпълнявам своите задължения при пълна независимост в общ интерес на Съюза, при изпълнение на своите задачи да не искам, нито да приемам инструкции от никое правителство, институция, орган, служба или агенция, да се въздържам от всякакви действия, които са несъвместими с естеството на моите функции или с изпълнението на моите задачи“, каза в клетвата си българският еврокомисар.

 

Текстът посочва още, че Договорът за функционирането на Европейския съюз установява задължение за всяка държава членка да зачита този принцип и да не се опитва да влияе на членовете на ЕК при изпълнението на техните задачи.

Коментари

Новини Варна