IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
09:04 | 22 януари 2020
Обновен: 19:00 | 12 април 2024

Лондон планира: Равни условия за имиграция - и за ЕС, и за Африка

Отношението към всички ще е еднакво, обеща Борис Джонсън

По материала работи: Слав Велев
Лондон планира: Равни условия за имиграция - и за ЕС, и за Африка

Британската имиграционна система ще стане по-равноправна след излизането на страната от ЕС, заяви премиерът Борис Джонсън на британско-африканска инвестиционна среща в понеделник.

 

В рамките на тази система отношението към всички хора ще е еднакво, независимо откъде идват те, каза Джонсън.

 

Съгласно неговия план, одобрен от парламента през декември 2019 г., Великобритания официално ще излезе от ЕС на 31 януари.

 

Днес гражданите на страните от ЕС се ползват от привилегията да живеят и работят в Обединеното кралство без виза, докато гражданите на останалите страни трябва за тази цел да отговарят на редица задължителни критерии, включително знаене на английски език, наличие на компания-спонсор и ниво на работната заплата, пише Би Би Си.

 

Освен това британската компания по правило не може да предложи работа на човек от неевропейска страна, без първо да разгледа заявките на кандидати от страни от ЕС.

 

След Brexit обаче това може да се промени и системата да бъде нова, подобна на тази в Австралия. Тя ще се прилага за всички трудови мигранти независимо от страната на произход.

 

Съгласно тази система кандидатът за работна виза ще получава точки за определени професионални или лични качества, например ниво на образование, специалност и т.н.

 

 Борис Джонсън вече говори за пълно преминаване към новата точкова система към януари 2021 г.

 

„Решавайки, че хората са по-важни от паспортите, ще можем да привлечем най-добрите кадри от цял свят, независимо къде живеят тези хора“, добави Джонсън.

 

Според Доминик Касиани, наблюдател на Би Би Си, всички основни британски партии като цяло подкрепят преход към миграционна система, която отчита на първо място навиците на потенциалните мигранти.

 

Въпросът е дали правителството ще пожелае някак да контролира миграцията, прилагайки ограничителен механизъм.

 

Реалната позиция на кабинета по този въпрос засега не е известна, ще стане ясна след 11 месеца.

 

През следващите седмици главната консултационна структура на правителството ще даде отговори на тези въпроси. Тогава ще стане ясно към какъв курс ще се придържа премиерът.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна